Начало / Статии / Статии - Мексико

„На Болом“ - мечтата на антрополога в сърцето на планините на маите

Автор

/

Наблюдаването на хората е най-вълнуващото развлечение в този благословено недокоснат от цивилизацията високопланински колониален град. Над трийсет различни индиански племена – потомци на древните маи, известни със своите тъкачески и други много усъвършенствани занаятчийски умения – бият път до града, за да изпълнят ежедневния mercado (пазар), особено в събота.Тук почти изчезнали езици като цоцил или целтал и красиви прически и бродирани костюми, украсени с пискюли и панделки, отличават едно племе от друго.

Никоя екскурзия до Сан Кристобал не е завършена без посещение на „На Болом“, дома на много уважавания археолог Франс Блум, който той дели със своята съпруга Гетруде Блум, етнолог-журналист-фотограф, до смъртта през 1994 г.

Асиендата от ХІХ в. функционира като музей, културно средище и странноприемница. Тя е центърът на неспирно изследване на съзвездието от високопланински села в областта, където културните и религиозните традиции на местните хора процъфтяват.

Общи вечери в асиендата, в един салон, пълен с произведения на изкуството и артефакти, гарантира интересна смесица от гостуващи учени и съмишленици пътешественици. Прекарването на една или повече нощи в странноприемницата може да бъде акцентът на вашето пътуване до този малко посещаван ъгъл на Мексико.

Къде: „На Болом“: Сан Кристобал де лас Касас: югоизточно Мексико близо до гватемалската граница. Всекидневни едночасови полети от Мексико Сити пристигат в летището Tuxtla Gutiérrez, 90 минути с кола и приблизително 60 с такси.

Най-добро време: средата на февруари до средата на март.

>
25 февруари 2011 г.

Тагове

градове на маите

дворци

любопитно

Забележителности наоколо

Избрани оферти