Начало / Статии / Статии - САЩ

Колекцията Менил - най-голямата културна изненада на Тексас

Автор

/

Колекцията „Менил“ може да бъде открита в един озеленен жилищен квартал югоизточно от центъра на Хюстън.

Колекцията

Смятан от мнозина за един от най-прекрасните и най-еклектичните частни музеи в Съединените щати, той е великолепен конгломерат от около 15 000 експоната (които биват излагани чрез редуване), събрани от покойната родена в Париж Доминик дьо Менил и нейния съпруг Джон.

Понякога описвани като американските Медичи, семейство дьо Менил (чието богатство идва от нефтената компания „Шлумбъргър“, основана от бащата и чичото на Доминик) е легендарно като покровител на изкуствата в Хюстън. Доминик надживява своя съпруг с двайсет и пет години (тя умира през 1997 г., на 89 години) и именно нейният експанзивен дух е тъй очевиден в тази индивидуалистична и поетична колекция.

Открита през 1987 г. в една проста, но елегантна нискоетажна сграда, проектирана от италианския архитект Ренцо Пиано, музеят постига една приглушена атмосфера (има книжарница, но не и аудиогидове, а входът е свободен), изпълнена с естествена, но умело филтрирана тексаска светлина.

Да разглеждаш произведения на изкуството тук е много интимно преживяване, точно такова, каквото Доминик дьо Менил е искала да бъде. Често сравняван с другите малки перли на американската музейна сцена – фондацията „Барнс“ край Филаделфия, „Фрик“ в Ню Йорк Сити „Менил“ е в много отношения по-либерален от тях. Ядрото му се състои от заслужено прочутата колекция от сюрреалисти, с творби на Ман Рей, Дюшан и Ернст, както и една от най-добрите в света сбирки на Магрит.

„Менил“ е богат също с други европейски художници от ХХ в., като Пикасо, Матис, Джакомети и Роден. От другия край на улицата има изградено ново крило (през 1995 г., пак по проект на Пиано), в което има девет галерии за творчеството на американския художник Сай Туомбли, друг любимец на семейство дьо Менил.

Къде: Хюстън, Тексас, САЩ
Най-добро време: целогодишно

Виж актуалните оферти за пътуване в САЩ!

Виж още:

Екскурзия в Мексико

Почивка на Карибите

Почивка на Мавриций

 

>
21 февруари 2012 г.

Тагове

галерии

културен туризъм

любопитно

музеи

музеи на изящните изкуства

социален туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти