Стокхолм
Стокхолм / Stokholm

Стокхолм (Stockholm), без съмнение е една от най-красивите столици в света. Старата част на града е особено живописна, а разходката из градските плавателни канали и паркове е наистина славен начин да прекарате едноседмична почивка. Този прекрасен град със своя морски нрав и международен вкус е магнит както за имигранти, така и за туристи. Над 50% от населението на Стокхолм са имигранти. Просто се разходете безцелно из необикновените улици и ще чуете всякакви езици – от полски до японски.

Градът е построен на 14 острова, свързани от 57 моста. Сградите, модерният дизайн, шикозният стил, зеленината, свежият въздух и близостта на водата са отличителните белези на този град. Еко паркът, първият Национален градски парк в света, представлява зелена площ, която е като бял дроб на града и е постоянна част от неговия чар. Със 750-годишната си история и богат културен живот Стокхолм предлага широк избор на музеи от световна класа и много атракции. До повечето забележителности в града може да се стигне пеша, като можете да разгледате много неща за малко време. Може да видите само за един ден активния градски живот, историята на цивилизацията, както и естествената обстановка на хората. Посетете и кметството на Стокхолм.

Изкачете Градската кула, за да се насладите на фантастичната гледка. Не пропускайте Гамла Стан – най-старата забележителност в Стокхолм и един от запазените световни средновековни центрове. Разходете се по малките улички, пълни с магазинчета за антики или изделия на ръчни занаяти, галерии или кафенета. Градският дворец и катедралата също са в Гамла Стан. Зеленият остров Дюргарден (Djurgarden) е дом на някои от най-популярните атракции в града. Посетете световноизвестния военен кораб - Васа музей; най-стария открит музей в света – Скансен, или къщата на Астрид Линдгрен. Отдайте се на шанса си да разгледате Стокхолм и по вода. Пейзажите оттам са фантастични. Има много турове из града, от които да си изберете. И ако 14 острова не са ви достатъчни, може да отидете до чудесния архипелаг от 30 000 острова.

Важна информация:

Население : 818 000 жители

Валута: Шведска крона (SEK)

Работно време:  Работното време на магазините е 10:00 – 19:00 от понеделник до петък, а в събота 10:00 – 18:00 ч. Много от тях са отворени и в неделя.

Интернет страници за Стокхолм: www.stockholmtown.comwww.visitstockholm.com,

www.stockholm-sweden-travel-guide.comwww.visitsweden.com

Спешен телефон: 112

Туристическа информация

Туристическа информация, както и лицензиран екскурзовод можете да откриете в туристическия център на Sodra Hamnvagen 7 (Hus K).

Уебсайт: www.stotourist.se

Поща

Пощенски марки могат да се купят от повечето будки или продавачите на тютюн, както и в някои определени магазини.

Телефонни кодове

Код на страната: + 46

Код на областта: 08

Забележителности около Стокхолм