Стокхолм

За града

Оферти

Статии

Стокхолм / Stokholm

Стокхолм (Stockholm), без съмнение е една от най-красивите столици в света. Старата част на града е особено живописна, а разходката из градските плавателни канали и паркове е наистина славен начин да прекарате едноседмична почивка. Този прекрасен град със своя морски нрав и международен вкус е магнит както за имигранти, така и за туристи. Над 50% от населението на Стокхолм са имигранти. Просто се разходете безцелно из необикновените улици и ще чуете всякакви езици – от полски до японски.

Градът е построен на 14 острова, свързани от 57 моста. Сградите, модерният дизайн, шикозният стил, зеленината, свежият въздух и близостта на водата са отличителните белези на този град. Еко паркът, първият Национален градски парк в света, представлява зелена площ, която е като бял дроб на града и е постоянна част от неговия чар. Със 750-годишната си история и богат културен живот Стокхолм предлага широк избор на музеи от световна класа и много атракции. До повечето забележителности в града може да се стигне пеша, като можете да разгледате много неща за малко време. Може да видите само за един ден активния градски живот, историята на цивилизацията, както и естествената обстановка на хората. Посетете и кметството на Стокхолм.

Изкачете Градската кула, за да се насладите на фантастичната гледка. Не пропускайте Гамла Стан – най-старата забележителност в Стокхолм и един от запазените световни средновековни центрове. Разходете се по малките улички, пълни с магазинчета за антики или изделия на ръчни занаяти, галерии или кафенета. Градският дворец и катедралата също са в Гамла Стан. Зеленият остров Дюргарден (Djurgarden) е дом на някои от най-популярните атракции в града. Посетете световноизвестния военен кораб - Васа музей; най-стария открит музей в света – Скансен, или къщата на Астрид Линдгрен. Отдайте се на шанса си да разгледате Стокхолм и по вода. Пейзажите оттам са фантастични. Има много турове из града, от които да си изберете. И ако 14 острова не са ви достатъчни, може да отидете до чудесния архипелаг от 30 000 острова.

Важна информация:

Население : 818 000 жители

Валута: Шведска крона (SEK)

Работно време:  Работното време на магазините е 10:00 – 19:00 от понеделник до петък, а в събота 10:00 – 18:00 ч. Много от тях са отворени и в неделя.

Интернет страници за Стокхолм: www.stockholmtown.comwww.visitstockholm.com,

www.stockholm-sweden-travel-guide.comwww.visitsweden.com

Спешен телефон: 112

Туристическа информация

Туристическа информация, както и лицензиран екскурзовод можете да откриете в туристическия център на Sodra Hamnvagen 7 (Hus K).

Уебсайт: www.stotourist.se

Поща

Пощенски марки могат да се купят от повечето будки или продавачите на тютюн, както и в някои определени магазини.

Телефонни кодове

Код на страната: + 46

Код на областта: 08

Транспорт

Летища

Стокхолм има четири летища и всички имат добра връзка с центъра на града, и с останалата част от страната. Стокхолм Арланда (летищен код ARN) е най-голямото летище в Швеция и едно от най-благоприятните в света от гледна точка на вредните емисии. Разположено е на 42 км северно от града.

Уебсайт: www.arlanda.se

Лесно е да стигнете до града чрез Арланда жп експреса (www.arlandaexpress.com), като си купите билет от информационните гишета на летището или автоматите за билети. Цената на еднопосочно пътуване е 260 крони, а на двупосочно - 490 крони. Има намаления за деца, пенсионери и младежи до 26 години.

Друг вариант са летищните автобуси, като цената на еднопосочен билет е около 90 крони. (Уебсайт: www.flygbussarna.se). Можете и да резервирате бусче (това се прави по телефона или онлайн), ако се намирате в северните или западните части на Стокхолм. Пътуването ви ще бъде заедно с други пътници, а плащането се прави при резервацията или на слизане от минибуса (www.supershuttle.se).

Такси от летището до центъра на града ще ви излезе между 450 и 520 крони.

Също така има и полети до Stockholm-Skavsta, Stockholm-Bromma и Stockholm-Vаsterаs. От летище Skavsta, което се използва от нискобюджетните авиокомпании, до Стокхолм са около 100 км. За да се придвижите дотам, вземете директния автобус до центъра на Стокхолм (Уебсайт: www.flygbussarna.se). Цената на еднопосочен билет е 119 крони, има отстъпки за пенсионери и деца.

Обществен транспорт

Транспортът в Стокхолм е ефективен, удобен и сигурен. Освен това жителите предпазват и красивата си природа. Много от градските автобуси се движат с безвредни горива, като например етанол. Транспортът в Стокхолм – SL, се осъществява от автобуси, метро, монорелсови влакове, трамваи, както и от фериботи до околностите на града.

Най-лесно може да се предвижвате с метрото (Тunnelbana, T-bana). То е наричано най-дългата художествена изложба в света, защото много от станциите са украсени от различни художници. Движи се от 5:00 до 1:00 през делничните дни и 24 часа през уикендите. Градът е разделен на три зони, а зоновите билети са валидни за множество пътувания в рамките на един час.

Билети може да си купите от SL център, пропускателните пунктове в метрото, Pressbyra магазини или чрез SMS. Не може да плащате в брой в самите автобуси. На повечето спирки има машини за билети, които приемат и монети, и карти. Билет за перфориране е добър избор, ако няма да пътувате много. Иначе има 1-3 дневни карти или 7 дневни. С тях може да пътувате във всички зони.

Уебсайт: www.sl.se

Карта Стокхолм

Тази карта ви дава право на достъп до 80 музея и забележителности, и безплатен тур с корабче, както и свободно пътуване с обществения транспорт. Изберете си 24, 48 или 72-часова карта – която ви е най-удобна. Може да си я купите в туристическите центрове в Стокхолм, в Центъра за посетители Арланда или в интернет на: www.stockholmtown.com.

Влакове

Централната гара на Стокхолм се намира в центъра на града и служи за спирка както на крайградските, така и на влаковете на дълги разстояния. Главната жп компания в Швеция SJ има система за планиране на пътуването и купуване на билети онлайн: www.sj.se. Гарата е свързана с T-Centralen, главната спирка на метрото, и главната автогара - Cityterminalen.

Автобуси

Централната автогара е директно свързана с централната жп гара. Оттам потеглят автобуси за цяла Швеция и Европа. 

Уебсайт: www.cityterminalen.com

Таксита

Пътуването с такси в Стокхолм е лесно и удобно, и има много компании, от които да си избирате. Лицензираните таксита с апарати винаги имат жълт идентификационен номер. Тарифите се различават широко според времето от деня и все пак не трябва да излиза повече от 300 крони за 10 км. Големите таксиметрови компании имат фиксирана цена за пътуването от и до летище Арланда, варираща между 450 – 500 крони. Винаги питайте шофьора, преди пътуването. Повечето големи компании имат стоянки на всички летища. Много таксита се движат с екологично чистия етанол.

 Taxi Stockholm
Тел: +46 (0)8 150000

Taxi 020
Тел: +46 (0)20 20 20 20

Taxi Kurir
Тел: +46 (0)8 30 00 00

Taxi Transfer
Тел: +46 (0)20 35 00 00

Воден транспорт

В Стокхолм се движат два ферибота, на които можете да се качвате и слизате по всяко време, като цената на дневен билет и за двата е около 10 евро. Имат осем спирки, сред които Васа музей, Гамла Стан, Скансен и др. (Уебсайт: www.stromma.se)

Може би най-евтиният начин да се придвижите в района на Стокхолм, са круизите (kryssning). В делнични дни и извън силния сезон (при условие, че резервирате рано или в последния момент) може да намерите 4-местна кабина за двупосочно пътуване за общо 80 крони. 

Уебсайтове на круизни/фериботни компании: www.tallinksilja.comwww.vikingline.fiwww.birka.se

Заведения

Хранене

През последните години Стокхолм бе популяризиран в медиите като един от най-вълнуващите кулинарни центрове както на европейско, така и на световно ниво. Независимо дали искате изискани интернационални ястия, традиционна стокхолмска кухня, храна от различни точки на земното кълбо или класически бистра с нормални цени, изборът е впечатляващ. Разнообразието от модерни гурме ресторанти е смайващо. През последната година цели девет ресторанта в града бяха удостоени със звездите на Мишлен. Ако искате наистина иновативно кулинарно приключение има много места, които си струва да посетите.

Ресторанти

ПЪРВОКЛАСНИ

Esperanto

Описват го като „романтично, сюрреалистично, с докосване на естествени елементи”. В изданието за 2009 г. на „Белия гид”, уважаван шведски гид за ресторанти, "Есперанто" бе класиран сред един от най-добрите. Както името подсказва, тук намират отражение готварски традиции от целия свят. В една статия пише; „Зрелищно развлечение с тирета от хумор и упадък. Не ви ли звучи съблазнително, а?”

Адрес: Kungstensgatan 2

Тел: +46 (0)8 696 23 23

Уебсайт: www.esperantorestaurant.se

Fredsgatan 12 (F12)

Модерна класика, която е сред топ ресторантите в града. Намира се до водата и Парламента, и министерствата. Гостите му са въодушевени политици, финансисти, интелигенти и разбира се чревоугодници. Акцентът е върху иновативната международна кухня с необикновени подправки. Комбинациите гарантират изненади за всички.

Уебсайт: www.f12.se

Lux Stockholm

Според Белия Гид това е топ ресторантът в Швеция – като се има предвид цялостното преживяване. Тук сервират съвременни шведски и интернационални ястия с местни съставки. Мястото е изключително, особено през лятото, когато отварят вратите към езерото Malaren.

Уебсайт: www.luxstockholm.se

Mathias Dahlgren

През 2007, един от най-титулуваните готвачи в Швеция отвори свой ресторант на великолепно място – в Гранд Хотела, с гледка към Кралския дворец. Mathias Dahlgren е награждаван с три звезди от Мишлен, две от Мацален (Вечерната зала) и една от Матбарен (Бар за храна). През 2009 г. този ресторант бе обявен за най-добрия. Кухнята на Далгрен изведе шведските съставки и кулинарна култура до нов връх. Наистина приятно място – и от към храна, и от към обстановка.

Уебсайт: www.mdghs.se

Leijontornet 

Елегантен ресторант в подземие в Стария град, намиращо се под крепост от XIII в. Амбициозната цел на кухнята тук е да развие нов шведски стил, базиран на реинтерпретацията на класическите теми, комбинирани с повече или по-малко познати подправки от шведския свят. В менюто има и средновековни елементи, поднесени по съвременен начин.

Уебсайт: www.leijontornet.se

Operakallaren

Класика. Най-известната трапезария в Швеция, в същата сграда като Кралската шведска опера. Великолепна обстановка с гледки към водата пред Кралския дворец от терасата. Вечеряйте с първокласни интернационални деликатеси, представени с подчертано съвременен стил. Тук е и легендарната винена изба Nobis.

Уебсайт: www.operakallaren.se

Grill

Огромно разнообразие на съставки и много различни техники за печене, взети от петте континента. Интериорът е игрив и интересен – накратко казано са вместени девет различни стила – от ловна хижа до Версай.

Уебсайт: www.grill.se

Astermalms saluhall

Великолепен магазин за храна от 80-те години на XIX в., в който рафтовете са изпълнени с най-доброто. Там има и много ресторанти и кафенета, където може да пробвате традиционни шведски деликатеси. Отворено е само по обяд и следобед. Страхотно място е и за разглеждане.

Уебсайт: www.ostermalmshallen.se

ЗАВЕДЕНИЯ СЪС СРЕДНИ ЦЕНИ

Caffе Nero

Италиански ресторант, където сервират щедри порции в модерна обстановка. Управлява се от италианци, което е видно от качеството и страстта, с която го правят. Отлични съставки и изключителна паста.

Уебсайт: www.caffenero.se

SystrarnaLundberg

Много известен ресторант и бар на Rаrstrandsgatan, търговска улица в квартал Vasastan. Щедро обслужване и добри цени.

Уебсайт:  www.systrarnalundberg.se

Kvarnen

Легендарен ресторант и бар със стогодишна история, в стария квартал на сините обръчи Sаdermalm. Насладете се на добре приготвени класически шведски ястия, поднесени в красива обстановка с високи тавани.

Уебсайт: www.kvarnen.com

Blа Porten

Класическа дестинация за жителите на Стокхолм, когато се разхождат през уикенда или са на посещение в музея на остров Дюгарден. Приятен старинен интериор и спокойна градина. Изкушаващи сладкиши и обедни ястия със средиземноморски привкус.

Уебсайт: www.blaporten.com

Кафенета

Да отидете за по „fika” е типично шведско занимание. Въпреки че не може да се преведе, в общи линии означава да се срещнете за по кафе и парче пай. Когато става въпрос за печени сладки, шведите имат много развита култура. Навсякъде из Стокхолм е пълно с кафенета и пекарни, блестящи с атмосфера, характер и качество, както в традиционен, така и в съвременен стил.

Барове и нощен живот

Коктейл в стилна интернационална атмосфера. Нещо ледено студено или парещо горещо. Рок или джаз. Класическо или съвременно. Комерсиално или индивидуално. Огромния избор на клубове предлага по нещо за всеки вкус. 

Шопинг

Стокхолм привлича жадни за пазаруване посетители от целия свят. И в сравнение с други големи градове, този е с разумни цени. Ще намерите големи молове и вериги за евтино пазаруване, особено за младите. Ostermalm е най-интересният район, предлагащ всичко: интериорен дизайн, мода и т.н. Уличките южно от Folkungagatan са пълни с интригуващи и изобретателни магазини, специализирани в мода, бижутерия, аксесоари, луксозни стоки, както и продукти втора употреба. Няколко модни марки имат собствени магазини в този район. Също така има много ресторанти, кафенета и галерии. През летните месеци много хора ходят на площада Nytorget.

Забележителности

Гамла Стан (Gamla Stan)

Това е един от най-големите и добре запазени средновековни центрове в Европа, и една от най-известните забележителности в града. Тук през 1252 г. е основан Стокхолм. Целия Гамла Стан и околния остров – Ридархолмен, са като жив пешеходен музей, пълен с места за разглеждане, атракции, ресторанти, кафенета, барове и магазини. Гамла Стан е известен и със занаятите и сувенирите си. Малките каменни улички, с техните сгради и толкова различни нюанси на златото, дават на Гамла Стан уникално усещане. Дори и сега, зад видимите фасади, може да се намерят средновековни фрески и подземни трезори. А през снежните зимни дни районът изглежда като от книжка с приказки. В Гамла Стан има няколко красиви църкви и музеи, включително националната катедрала и музея Нобел.

Уебсайт: www.visitstockholm.com

Кралският дворец (Kungliga Slottet)

Най-забележимата атракция в района е Кралския дворец - един от най-големите в света, с над 600 стаи. Официалната резиденция на Негово Величество е конструирана през XVIII в. Посетете стаите за гости с техните великолепни интериори от XVIII и XIX в.; Държавната зала със сребърния трон на Кралица Кристина и апартаментите на Рицарския орден. Вижте и колекцията от класически скулптури в Музея на антиките на Густав III; Музея Тре Конор, който разказва историята за останките от Замъкът Тре Конор, разрушен от пожар през 1697 г.; Трезора и Кралската Оръжейна.

Уебсайт: www.kungahuset.se

Стокхолм от водата

Естествено е, че град изграден на 14 острова, предлага удивителни гледки от водата. Стокхолм има много крайбрежни алеи със зрелищни и постоянно променящи се сцени. Задължително се включете в тур с корабче около града.

Уебсайт: www.stromma.se

Васа музей (Vasamuseet)

Петзвездна забележителност на острова Дюргарден (Djurgarden). 70-метровият военен кораб Васа е потънал на първото си плаване през 1628 г. в Стокхолмското пристанище и не е бил изваден до 1961 г. Почти половин век Васа е реставриран бавно и прецизно, за да добие оригиналния си облик. Ако имате дори и най-малък интерес по морските работи, а дори и да нямата, не го пропускайте.

Уебсайт: www.vasamuseet.se

Музей на модерното изкуство (Moderna Museet)

Вижте една от най-качествените художествени колекции на Европа, включваща изкуство от ХХ в. до днес, на творци като Пикасо, Дали и Матисе. В музея има и ресторант, кафе и сувенирен магазин.

Уебсайт:  www.modernamuseet.se

Кметството (Stadshuset )

Един от най-известните символи на града. Благородническият бал се състои в Синята и в Златната зали на сградата. Може да се включите и в тур с гид, който обаче може да не е на разположение, ако има мероприятия в сградата. Посетете и музея в Кулата. През лятото може да отидете и без гид, но мястото за посетители е ограничено.

Уебсайт: www.stockholm.se/stadshuset

Открития музей Скансен

Вижте историческа Швеция! Скансен е дом на 150 сгради и стопанства, транспортирани от различни части на страната. Разходете се из красивите градини с цветя и овошки. Вижте скандинавските животни, най-вече хищниците и коренните шведски породи. Станете част от ежегодните фестивали, празненства и програми. Има магазин за занаяти и сувенири.

Уебсайт: www.skansen.se

Градина Милс (Millesgarden)

Впечатляващ парк, направен на тераси, който включва най-известните скулптури на Карл Милс. В голямото студио може да видите оригинални отливки и инструменти, а в малкото – картини от Олга Милс и Анес Хаус, които показват напълно завършен дом с шведски дизайн. Има художествена галерия, магазин и бистро.

Уебсайт: www.millesgarden.se

Юнибакен (Junibacken)

Това е приказно пространство, където ще се потопите в удивително пътуване в света на приказките на Астрид Линдгрен. Срещнете се с Пипи, Емил, Карлсон и много други. Влакчето ще ви отведе през любими места от детските романи до крайна спирка Вила Вилекула.

Вход: 125 крони.

Уебсайт: www.junibacken.se

Разходка из островите в Стокхолмския архипелаг

Разбира се Стокхолм е чудесен. Много посетители обаче не знаят за неговата най-интересна забележителност – архипелага. Този пейзаж от 30 000 островчета, само 1000 от които са необитаеми, е уникален за света. Когато дойдат тук в слънчев летен ден, посетителите не могат да повярват на очите си. Да не говорим пък в кристално ясен зимен ден. Само на два часа с кола или лодка сте вече в архипелага, а имате чувството, че най-близкият град е поне на 1000 км. Стокхолмската флота от корабчета включва множество красиви и добре запазени ‘работни коне”. Някои от тях са на повече от 100 години и още се задвижват с пара. На много от корабчетата се предлага обяд или вечеря като част от тура.

Уебсайт: www.visitstockholm.com

Дворецът Дротнингхолм (Drottningholms Slott)

Дворецът, днес резиденция на шведското кралско семейство, е построен през XVII в. и има величествено изрисувани стаи от XVII, XVIII и XIX в,, просторни градини, дворцов театър и китайски палат. Дворцовият театър е един от най-добре запазените такива от XVIII в. Той е уникална забележителност - със своята оригинална сцена, 200-годишната си механика и интериор, незасегнат от времето. Включен е в списъка за Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Уебсайт: www.royalcourt.se

Разглеждане на забележителности по различни начини

Със своята великолепна география, Стокхолм ви кара да го разгледате и преоткриете по много начини. Той е един от малкото градове, над който е разрешен полетът с балон. Вижте града от птичи поглед или се разходете пеша по улиците, или пък пътувайте с корабче или автобус. Качете се на покрива на сградата на Ериксон и се възползвайте от новата атракция „Поглед от небето” или се насладете на архипелага от рибарска лодка. Наемете си колело или каяк и разгледайте града сами за себе си.

Първия в света Национален градски парк

Първия в света Национален градски парк (Еко паркът) е „зеленият дроб” на града, формиращ дъга, дълга 10 км, простираща се около и през селището. Паркът граничи със заобикалящите града гори, като приютява истинско богатство от видове. Може да срещнете елени и зайци, дори лисици и лосове, както и да забележите редки птици, пеперуди и насекоми, и то в самия град. Може да прекарате дни в Еко парка и да продължавате да откривате нови красиви места. Има много да се види: музеи, увеселителен парк, театри и забавления, замъци, страноприемници и хотели, спортни съоръжения, резиденции от различни исторически периоди, хълмове с вековни дъбове, езера, потоци, заливи, блата и канали, поляни с пасящи крави, коне и овце, уединени местенца за плуване, скалисти хълмове и местности с девствена природа, за която ще ви е трудно да повярвате, че е в обкръжението на града.

Уебсайт: www.visitstockholm.com

Казино Cosmopol Стокхолм

Тази изискана традиционна сграда в сърцето на Стокхолм е била домакин на много филмови премиери. Днес тя ви кани в международното стокхолмско казино с всичките класически игри като: рулетка, блекджек, карибски покер, пунто банко и покер. Те са съчетани с модерните ротативки и разбира се с приятни ресторанти и барове. Насладете се на обстановката с ястие от три блюда или пийнете в бара.

Уебсайт: www.casinocosmopol.se

Плуване

Жителите на Стокхолм са горди, че може да се плува в центъра на града. Из Стокхолм и околностите има много места за плуване, популярни сред любителите на този спорт, като например плажовете - Langholmsbadet, Ralambshovsbadet и Reimersholme. Намерете вашето любимо място за плуване в сърцето на Стокхолм.

Риболов

Класическа гледка от града са риболовците до Кралския дворец. Тези води са благосклонни за лова на сьомга, иначе рибарите нямаше да стоят там целогодишно. Говори се, че рекордът за улов в центъра на Стокхолм е над 21 кг за ден.

Ски

Знаете ли, че може да карате ски и сноуборд по средата на Стокхолм. Hammarbybacken се извисява над южните предградия и предлага всичко, което може да поиска един скиор, включително и ски училище и сноуборд парк. В местността има още много склонове за спускане. Те отварят, когато температурата падне под нулата, защото тогава машините за изкуствен сняг могат да го произвеждат. Ски склоновете в околността са малки и удобни за начинаещи, а около повечето съоръжения може да си вземете и екипировка под наем.

Уебсайт: www.visitstockholm.com

Забележителности в околността

Замъкът Грипсхолм

Замъкът е населяван от 1864 г. и все още е смятан за един от петте кралски двореца на Швеция. Но той е известен главно със своята национална портретна галерия, с една от най-хубавите колекции в света (а с 1200 изложени от общо 4000-те портрета – и най-голямата в Европа).

Събития

Актуалните събития в Стокхолм можете да следите на сайта: www.visitstockholm.com/en/To-Do/Events

Стокхолм джаз фест

Стокхолмският джаз фестивал е един от най-старите в Швеция и днес се е превърнал в едно от най-големите събития изобщо в Швеция. Провежда се в края на юни или началото на юли.

Уебсайт: www.stockholmjazz.com

Гей парадът в Стокхолм

Гей парадът в Стокхолм се провежда от 1998 г. и е един от най-големите в Скандинавия. Парадът обикновено се провежда в края на юли и привлича участници и зрители от целия свят.

Уебсайт: www.stockholmpride.org

Културният фестивал

Културният фестивал в Стокхолм се провежда в средата на август. Той включва събития от всички жанрове, които изпълват улиците и площадите на града. 

Уебсайт: http://kulturfestivalen.stockholm.se

Филмовият фестивал на Стокхолм

С началото на зимните студени вечери през ноември идва време за занимания на закрито. Ако сте в Стокхолм през ноември, непременно посетет Международният филмов фестивал в града.

Уебсайт: www.stockholmfilmfestival.se

Забележителности около Стокхолм

Избрани оферти