Начало / Статии / Статии - Перу

Национален парк „Ману“ - девствено чисти резервати на амазонската гора

Автор

/

Върху почти 18 милиона декара, националният парк „Ману“ е един от най-големите резервати в Южна Америка и може би най-важният тропически парк в света. Защитавайки един напълно непокътнат речен басейн, паркът обхваща коренно различни екологични зони, в диапазона от върхове в Андите, високи над 4000 м, през облачни гори и до безкрайните дъждовни гори в низината под 300 м.

Никой друг резерват на планетата не може да се сравни с него по показателя биоразнообразие. Тук има 20 000 вида растения, над 1000 вида птици (повече отколкото в целите Съединени щати и Канада) и 13 вида маймуни, от капуцини и черни коати до мустакати императорски тамарини.

Състоянието на парка, в който не се секат дървета, не се ловува и почти нищо не е докоснато от човека, оставя обитаващите го животни забележително необезпокоявани от човека; посетителите ще намерят тук превъзходни животни и птици, които са изчезнали от други места в Амазония.

Разбира се, „Ману“ е труден за достигане; екскурзиите включват ограничени семпли места за пренощуване, някъде къмпинги и пътуване с издълбано от дънер кану с мотор. Посетителите трябва да имат пропуск за влизане в парка, а надеждни, опитни водачи са задължителни. „Ману“ не е за хора, които не са склонни към авантюри, но пък какво приключение е той!

Национален парк „Ману“
Къде: югоизточният ъгъл на Перу. Екскурзии тръгват от Куско с чартърен полет или 1,5-дневно каране по предимно непавирани пътища.
Кога: май-октомври.

>
11 май 2010 г.

Тагове

национален парк Ману

национални паркове

Забележителности наоколо

Избрани оферти