Начало / Статии / Статии - Перу

Най – странните фестивали в света

Автор

/

Инти Райми – фестивал в чест на бога на слънцето

 Организира се на 24 юни в Куско, Перу. Представлява пресъздаване на древна церемония на инките, свързана с бога на слънцето. За тях бога на слънцето – Инти е бил създателя на живота  - неговото завръщане след дългата и студена зима е повод за празненства. От 1944г. хиляди актьори се събират и обличат традиционни одежди, характерни за народа на инките (цветни туники се обличат от най – ниското ниво в йерархията на народа им,  туники от вълна на лама  - за средното ниво, и туники от вълна на викуня – за височайшите). Шествието започва от Кориканча - храма, посветен на бога слънце. Избраникът, който има честта да направи портрет на императора се ескортира на златен трон до древната крепост Саксайхуаман, където иска благословията на слънцето на езика на инките - кечуа. Фестивалът традиционно включва пиене на чай от кока и жертвоприношение на лама (то не се практикува в наши дни).

Маймунско угощение - Тайланд

Маймунското угощение се провежда последната седмица на ноември в Лопбури, Тайланд. Фестивалът представлява парти, организирано специално за макаците. Тези „жители“ на града са много големи лакомници, и са добре познати на местното население. Ако някой остави някаква храната си без надзор дори и за минутка, може да бъде сигурен, че няма да я намери. Косматите „приятели“ ще я отмъкнат и ще се нагостят подобаващо. Именно затова през 1989г. жителите на Лопбури решават, че най – добрия начин да се справят с малките натрапници е да се разбират с тях. Начинът, който избират е да им устроят пир. И така всяка година в храмът Пра Пранг Сам Йот те занасят на маймунките любимите им неща – фъстъци, краставици, банани и сурови крабове. Организират им и чаено парти, въпреки, че Лопбурските макаци предпочитат Кока Кола.

Нестинарство или Анастенария - Южна България и Северна Гърция

Организира се на 21 май в Северна Гърция и Южна България, и продължава осем дни. Самият фестивал представлява ходене и/или танцуване върху огън (т.нар. нестинарство) под ритмите на жива музика. Темпото на музиката се увеличава постепенно, а докоснати от светеца танцьори не усещат пламъците под краката си. Фестивалът включва още нощни църковни служби и жертвоприношение на свещен бик. От месото трябва да вкуси всеки жител на селото, а от кожата му се правят сандали. Средновековната легенда, причина за организирането на фестивала, разказва за случаен пожар в църквата Св. Константин. Пламъци обхванали цялата църква, а отвътре се чувал плача и зова за помощ на иконите на светеца и неговата майка Св. Елена. Черковниците, поддържащи храма, влезли за да спасят иконите и излезли невредими оттам.

Фестивал Хадака Мацури - Япония

Организира се третата събота на месец февруари в различни градове в Япония. В една от най – студените нощи на годината хиляди мъже излизат голи, или наметнати само с парче плат за да тестват своята мъжественост и да си осигурят късмет според традициите. Ритуалите се различни – например в Окаяма мъжете пречистват себе си във водите на река Йошии, след това обикалят веднъж храма Сайдайджи и накрая се опиват да хванат пръчка, хвърлена от свещениците в тълпата (който я хване ще бъде щастлив цялата година). В Кономия традициите повеляват сред тълпата да има един чисто гол мъж, който успее да го докосне си осигурява богата и плодотворна година. Този фестивал е следствие от традициите на будистките монаси за пречистване на духа и тест за тяхната мъжественост.

Фестивал Томатина - Испания

Организира се последната сряда на август в Буньол, Испания. Най – голямата битка с храна в света. Всяка година около 30 000 човека отиват на главния площад на града и се замерят с домати в продължение на 90 мин. Трактори стоварват купчини домати за да има за всички. Няма конкретна причина за организирането на този фестивал. Първата Томатина се е провела през 1944г. или 1945г. Дали се прави в чест на светеца на града Св.Луис или просто поради ексцентричен импулс, никой не може да каже.

Нощта на репичките - Мексико

Организира се на 23 декември в Оаксака, Мексико. Фестивалът представлява по – скоро конкурс за най – красиви фигури, свързани с раждането на Христос, издялкани от репички. Фигурите могат да бъдат украсявани още с лук, карфиол или царевица, за да може да се претворят историческите сцени. През 1987г. фермерите  в  Оаксака продали своята продукция преди честването на Коледа. С течение на годините обаче, за да могат да бъдат продуктите им по – атрактивни, измислили този конкурс. Човекът с най – красиво издялканите фигури от репички се награждава с парична награда, и печели уважението на целия град.

Фестивал на сладкишите - Китай

Организира се на осмия ден на четвъртата луна според китайския календар (обикновено е месец май), на остров Ченг Чау, намиращ се близо до Хонг Конг, Китай. Фестивалът е състезание по изкачване на кула, направена от тестени сладкиши, а изкачващите се дегизират като божества. Прави се за прогонване на злите духове и осигуряване на спокойно плаване на моряците. Кулата, която се построява е висока около 20метра. Изкачвайки се по кулата хората трябва да събират в торби колко се може повече сладкиши. Техният късмет през настоящата година зависи от количеството на събраните сладкиши. Тази традиция била прекратена след събаряне на кулата през 1978г. и отново възродена, но днес се използва пластмасова кула.

Денят на бирата - Исландия

Организира се на първи март в цяла Исландия. В този ден цялата нация се отдава на любовта си към бирата е местните заведения. Дори пъбовете са с увеличено работно време за да могат исландците да се наслаждават по – дълго време на напитката. Този фестивал се провежда в чест на легализирането на бирата след 75 – годишна забрана за употреба на алкохол. Разбираемо е защо исландците тачат този ден.

Ледената традиция на Ненана - Аляска

Организира се в Ненана, Аляска. Представлява билетна лотария със залагания, а целта е да се познае датата на пропукването на ледовете на река Танана. Местното население построява дървена конструкция върху ледовете на реката, и я свързва с въжета за часовник,намиращ се на брега. Когато ледовете се пропукват, конструкцията пада и часовника спира да работи. Един билет за участие се продава на цена от 2,5$. През 2008г. е направен най – големият залог за дата за един билет – 303 895$. Тази традиция се зародила съвсем случайно през 1917г. Група инженери заложили пари за това кога ще се пропука леда на Танана. Следващата година се присъединили още няколко техни приятели, а през 2008г. броя на закупените билети е 240 000.

Денят Ниепи - остров Бали

Провежда се в деня на настъпване на новата година в Бали. Води се денят на тишината. Това е ден за равносметка, в които се забраняват светлините, телевизорите, радиата, секса,  разговорите и всички стоят в къщите си. Дори и туристите се предупреждават да не излизат от хотелите, на тях не се забранява гледането на телевизия стига да звука да е намален. Денят Ниепи е последван от серия пречистващи ритуали включващи измиване на всички фигури от храмовете в реките и изгонване на злите духове чрез изгаряне на карнавални кукли, символизиращи демоните.

 

Вижте още оферти с посещение на карнавали!

>
16 февруари 2010 г.

Тагове

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти