Начало / Статии / Статии - Перу

8 уникални неща, които да преживееш в Перу

Автор

/

Ще кажем само три неща:

Инките.

Физиономии на лами.

Перу.

Има места и неща на този свят, заради които си струва човек да пропътува десетки хиляди километри, за да ги преживее поне веднъж в живота си. Перу има не едно и две такива места – вижте списъка с някои от най-невероятните преживявания в южноамериканската страна.

Да пиеш чай от кока

Листата на коката се използват за производството на кокаин, когато алкалоидите им са извлечени по химичен път. Когато залеете сурови листа с гореща вода обаче, ефектът е много слаб и може да очаквате ободряващо действие като на чаша силно кафе и най-вече облекчаване на височинната болест. Вкусът наподобява мента или зелен чай – непременно го опитайте, типичен е за района на Андите, където местните дори го ползват като лекарство.

Да пътуваш с влака Мачу Пикчу Пуебло

Освен тръпката, че отиваш до едно от най-удивителните места, запазени от времето на инките, този влак има още една изненада за гостите си – таванът му е прозрачен за още по-впечатляващи гледки по пътя.

Да останеш без дъх (буквално) пред Изгубения град – Мачу Пикчу

Това изумително място, изоставено от инките и завзето от джунглата, е на над 4000 м надморска височина и ще ви остави без дъх – буквално и преносно. Разреденият въздух ще ви напомни, че дейности, които смятате за нормални, като тичането 3-4 стълби нагоре например, не са даденост. След последните промени, Мачу Пикчу вече може да се посети само с гид заради зачестилите случаи на вандализъм от самостоятелно обикалящи туристи.

Да опиташ местните манджички

В Перу се отглеждат толкова видове царевица, че няма да ви стигне времето да ги опитате всичките. Перуанската кухня напомня на мексиканската, но не е люта. Някои от ястията дори ще ви напомнят на българските (с изключение на местото от лама може би).

Да се разходиш из Куско – археологическата столица на Америките

На местния език кечуа, името на град Куско означава „Пъпът на света“. Няма как да пропуснете този впечатляващ колониален град, създаден около останки на инките и заобиколен от Андите. Ще споменем само крепостта Саксайуаман, чиито огромни каменни блокове (редени преди векове) изглеждат така, сякаш са прецизно рязани с лазер.

Да нощуваш в горите на Амазонка

Ако искаш да видиш тарантули и каймани и да осъзнаеш защо джунглите на Амазонка са толкова интересни, нощувай в палатка, бунгало или хотел сред величествените дървета. Можеш да чуеш звука на цялата джунгла, която се събужда, когато ти заспиваш.

Да летиш над линиите в Наска

Кой и как е направил линиите в Наска – извънземни? Древна цивилизация? Древни астрономи? Някои фигури достигат до 300 м и всички са на възраст около 2000 години. Добре е да имате предвид, че през последните години има доста инциденти с летящите над линиите самолети, които са изключително стари, така че преценката остава за вас.

Да стъпиш на плаващите острови в езерото Титикака

От столетия племената кечуа живеят върху плаващите тръстикови острови в езерото Титикака и все още ползват натурална размяна, за да получат това, което им е необходимо. Можете да плавате с тръстикови лодки или с малки корабчета между островите в езерото и да станете за няколко часа част от живота на племената.

За да преживееш това и още много, запиши се за гранд тур на Перу още сега:

>
05 септември 2017 г.

Тагове

археологически резервати

инки

любопитно

Южна Америка

Забележителности наоколо

Избрани оферти