Начало / Статии / Статии - Нова Зеландия

Маршалови острови - една от най-малко посещаваните държави

Автор

/

Република Маршалови острови е една от най-малко посещаваните държави в света, но това върви с редица предимства за ценителите на автентичните преживявания

Островната държава се намира на Екватора и в часова зона +12, точно до линията за смяна на датата. Населението й е под 60 000 души, които живеят на 29 коралови атола, състоящи се от 1156 острова. Маршаловите острови са една от двете държави, които са разположени изцяло върху атоли.

Атол - съвкупност от коралови острови и лагуната, в която се намират.

Снимка: iStock by Getty Images

Маршаловите острови се намират по средата на разстоянието между Австралия и Хавайските острови и за да стигнете до тях, трябва да прекарате дълги часове на борда на самолет. За полета над тази част на света определено ще искате място край прозореца.

Маршаловите острови са много малко посещавани - дори и преди пандемията рядко повече от 5000 туристи годишно ги избират за почивката си.

От една страна, това ще ви позволи истински да се потопите в живота и културата на местното население, което не е опорочено от туристическите долари. От друга страна, инфраструктурата никак не е добра, а хотелите и ресторантите са твърде малко на брой. Най-добрият вариант е да отседнете в къща за гости, сърф къмпинг или малък хотелски комплекс на някой от отдалечените атоли, далеч от главния град Маджуро - например Бикини, Айлинглаплап или Арно. Там животът все още е почти недокоснат от всичко модерно. На някои няма телефонна връзка и интернет, а местните хора се занимават предимно с риболов и отглеждане на банани, хлебно дърво и папая.

Снимка: iStock by Getty Images

Повечето атоли са толкова тесни, че имат само по един път, който минава по дължина. Това важи дори за столицата Маджуро, където живее по-голямата част от населението на страната. Макар тук-таме от главната улица да се разклоняват няколко странични улички, на практика е невъзможно да се загубите.

Преди да тръгнете за Маршаловите острови, подгответе се с няколко фрази на местния език. Най-важната дума, която трябва да знаете, е “”Якуе”, която се ползва за “Здравей!”, “Довиждане!” и “любов”. Буквалният й превод е “Ти си дъга”, което вероятно е най-симпатичният поздрав на цялата планета.

Снимка: iStock by Getty Images

Ако искате да опитате местна храна, едно от малкото места, където можете да я откриете, е на открития пазар до хотелски комплекс “Маршал Айлъндс Ризорт”. Тук местни жени продават топки лепкав ориз, пюре от тропическия плод таро и ферментирала паста от хлебно дърво, увита в бананови листа. Навсякъде можете да си купите пресни кокосови орехи, а малкото ресторанти сервират само азиатска и западна кухня.

Препоръчва се жените да са с покрити колене и рамене - късите панталони и потниците са донякъде приемливи само в столицата, но не и извън нея.

Вижте актуални оферти за екзотична почивка!

>
24 ноември 2023 г.

Тагове

екзотика

любопитно

острови

полезно

Забележителности наоколо

Избрани оферти