Начало / Статии / Статии - Нова Зеландия

Национален парк Фиордланд: Нова Зеландия от времето на Гондвана

Автор

/

Национален парк “Фиордланд” е обичано от новозеландците кътче от страната им, където има ледници, алпийски тип планини и растения и животни, които скитат по тези земи още от времето, когато Нова Зеландия е била част от древния континент Гондвана.

Към това добавете оформени от ледници фиорди, езера и тропически гори и ще получите място толкова разнообразно, сякаш е създадено да представя всички възможни местообитания на планетата. Тук няма само пустини и арктически студове.

Фиордланд е едно от малкото места по света, където могат да се видят фиорди, създадени от движението на ледници. Тук водата е навсякъде - в езерата, реките, водопадите, сочната зеленина на тропическата гора и замръзнала в ледниците. Но най-осезаема за посетителите е водата, която се излива от небето. Дъждът присъства в прогнозата за времето целогодишно. Ако има два поредни дни без валежи, се брои за суша. Дъждобраните и стабилните обувки са задължителни за всеки запътил се към това съхранено непокътнато ъгълче от планетата.

източник: Fiordland National Park

В наши дни човешката дейност във Фиордланд е ограничена - от една страна заради труднопроходимия терен, а от друга, за да се запази дивата природа. Но невинаги е било така. Още преди пристигането на европейците маорите са идвали тук, за да ловуват, да ловят риба и да събират местна разновидност на нефрита.

Когато дошли първите европейски моряци и китоловци, те намерили убежище сред фиордите, където построили няколко села - първите населени места на европейци на острова. Но преселниците не се задържали дълго. Стръмният терен, невероятната изолация и най-влажното време в цяла Нова Зеландия били сред факторите, които накарали повечето да се преместят на по-благоприятни за живеене места. Оставали само най-издръжливите.

източник: Fiordland National Park

Основно занимание за туристите във Фиордланд са пешеходните преходи, като има равни пътеки и стръмни изкачвания. Тук се намират три от Големите маршрути на Нова Зеландия - Кеплер, Милфорд и Рутбърн. Има и многобройни пътеки за еднодневни разходки.

За почитателите на водата възможностите са безкрайни - гмуркане, плуване, във фиордите, плаване с лодка или каяк.

Фиордланд е и отлично място, на което да се срещнете с изумителния животински свят на Нова Зеландия. 60 милиона години пълна географска изолация и липсата на сухоземни хищници правят възможно бурното развитие на птичия свят. Много видове еволюират, а част от тях губят способността си да летят заради липсата на врагове. С идването на европейците и техните животни местните птици са обречени. Днес са останали само 16 вида нелетящи птици в Нова Зеландия, много от които могат да се видят във Фиордланд.

Една от най-очакваните срещи на посетителите е с местния рядък вид пингвин тауаки. Живее сред фиордите, като си намира пещери, цепнатини и храсти, където да се крие от хората и хищниците.

В парка се намира и прочутите пещери Те Анау, в които живеят червеи, светещи в мрака.

Вижте оферти за екскурзия до Нова Зеландия!

>
29 април 2021 г.

Тагове

любопитно

национални паркове

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти