Начало / Статии / Статии - Зимбабве

Национален парк „Хванге“ - наблюдавайте диви животни

Автор

/

„Хванге“ (Hwange) е най-големият, най-известният и най-достъпният национален парк в Зимбабве. Той се гордее с над 100 различни вида животни и 400 вида птици, които го поставят в челните редици на световните дивечови центрове. Той е и един от малкото резервати за слонове, останали в Африка; стада до сто слона могат да бъдат видени по залез на път за водоизточниците.

От  480-километровата мрежа пътища, от които може да се наблюдава дивечът, най-популярният е „10-Майл Драйв“, една примка през и около зоните с най-голяма концентрация на диви животни и минаващ покрай главните водоизточници, като котловината Нямандхлову с нейните издигнати нависоко платформи за наблюдаване на животните.

Един от най-добрите постоянни сафари лагери в страната, „Хайд“ („Скрит“), е идеално разположен край източната граница на парка „Хванге“. Неговото име идва от множеството скрити места за наблюдение, някои подземни, а други дискретно изградени отгоре, от които може да се наблюдават многобройните видове диви животни, без дори да се напуска лагерът.

Котловината Камп, едно вкаменено речно корито, което дълго време е било популярно и оживено място за водопой, е разположена само на няколко крачки от местността, където гостите вечерят. Но превъзходните водачи на „Хайд“ съблазняват гостите да се поразмърдат с обещания за още по-добри възможности за наблюдение в буша при организирани екскурзии пеша и с кола.

Къде: 2 часа път с кола от летище „Хванге“ в Зимбабве.
Най-добро време: сухият сезон, юни-октомври, е най-добър за разглеждане на дивите животни; в дъждовния сезон, ноември-април дивите животни раждат своите малки и бушът е пълен с диви цветя.

>
22 юни 2010 г.

Тагове

национални паркове

Забележителности наоколо

Избрани оферти