Начало / Статии / Статии - Зимбабве

Водопадите Виктория - димът, който гърми

Автор

/

Водопадите Виктория са наистина толкова монументални и величествени, колкото си ги представяте, шумът от тях е по-силен от милион мигриращи антилопи гну, мъглата над тях се вижда от 60 километра. Д-р Дейвид Ливингстън, който през 1855 г. става първият европеец, успял да ги види, ги нарича на своята кралица (която за нейно съжаление никога не ги е виждала); скоро те били признати за едно от природните чудеса на света. Фантастична дестинация за всеки любител на приключения, водопадите са километър и половина широки, разпрострели се по цялата ширина на река Замбези.

Когато водата падне от 130 метра в клисурата долу, тя образува нежен, безкраен ръмеж, небесни дъги, а също и – ако луната е ярка и достатъчно пълна – лунни дъги, които се мярват и изчезват от погледа. На зазоряване и по здрач небето, водата и мъглата придобиват розови и оранжеви отсенки, особено по време на дъждовния сезон от март до май, когато каскадите достигат своя най-голям капацитет и непрогледни пръски се издигат до 300 метра в небето. Лесно е да си представим обхваналото Ливингстън благоговение, когато пише: „В гледки, красиви като тези, ангели в своя полет ще се вторачат“. Оттам води името си и днешният умопомрачителен 15-минутен „Полет на ангелите“ над водопадите, класиран като една от  най-живописните въздушни екскурзии в света.

В подножието на водопадите разпенени бързеи осигуряват едни от най-добрите условия за рафтинг в света. Тук Замбези пада право надолу през тясната базалтова клисура, отделяща Замбия от Зимбабве – могъщ коридор на устремена, кипяща бяла вода, сред която са пръснати добре дошли пристани на спокойствието. Класическите пасажи на Замбези – с имена като „Ездачът на призраци“ и „Водопадите Моемба“ – са оценявани ІV и V степен по скалата от І до VІ (което означава, че вие ще се движите по най-тежките).

 Все пак те са и едни от най-безопасните, което до голяма степен се дължи на дълбоките води и липсата на скали по течението. Първият ден след влизането във водопадите Виктория е зареден с най-много адреналин – вие подскачате през десетте най-големи спускания, напомнящи тези в река Колорадо в Гранд Каньон. Някои местни оператори предлагат кратки, едно- до тридневни „ударни“ пътешествия, но е срамно да изминеш толкова път само за да измамиш  Могъщата З. Тя е ненадмината.

Водопадите Виктория: „Полетът на ангелите“, предлаган от множество местни оператори, може да бъде уреден чрез вашия хотел, организатор на сафарито, или някой туроператор за водопадите Виктория.
Най-добро време: март-май за разглеждане на водопадите. В подножието на водопадите разпенени бързеи осигуряват едни от най-добрите условия за рафтинг в света.

>
19 май 2010 г.

Тагове

водопади

Забележителности наоколо

Избрани оферти