Начало / Статии / Статии - Тайланд

Планинските племена на Северен Тайланд - селища, отдавна забравени от света

Автор

/

Чианг Май е обикновено изходната точка за трекове в околните джунгли, където към десетина планински племена живеят тъй, както са го правили векове наред, без електричество и водопровод – да не говорим за училища и клиники.

Доскоро в тези села се отглеждаше опиум, който беше единственият им източник на препитание. Днес тайландската кралска фамилия се е заинтересувала, насърчила е отглеждането на алтернативни земеделски култури, които хората бавно приемат. Племето карен живее в тази област от древни времена. Други – хмонг, акха, лису и лаху – започват да мигрират през ХІХ в. и продължават да пресичат близките граници на Мянма (Бирма) и Лаос.

Поход от село към село през обвитите в мъгла сини планини предлага очарователни срещи с разнообразни култури и често включва нощувки в простички селца. Западните туристи са смятани или за нещо обичайно, или за екзотика, в зависимост от предишния опит на селото и неговата достъпност, както и от личните познанства на местния водач. Жените гордо се обличат с всичките си накити, за да посрещнат гостите от чужбина, наблягайки на яркоцветните бродирани и ръчно тъкани носии и сребърни украшения за косата. Елате тук, преди Ем Ти Ви да го е сторило.

>>> Вижте актуалните оферти за пътуване до Чианг Май в Тайланд! >>>

>
27 май 2019 г.

Тагове

древни племена

екзотика

летен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти