Начало / Статии / Статии - Тайланд

Разговор с будистки монах в Тайланд - къде и как

Автор

/

Как да намериш будистки монах и да го попиташ всичко, каквото искаш.

През последните години все повече будистки храмове из Тайланд се опитват да доближат будизма до туристите по разбираем и забавен начин.

Ако имате въпроси за будизма, монасите или Тайланд, които не ви оставят да спите нощем, огледайте се за храм с табелка “monk chat” (разговор с монах). Едно от най-популярните места за това е град Чианг Май, въпреки че можете да го откриете също и в Банкок и някои други туристически градове. 

Какво е разговор с монах (monk chat)

Обикновено на няколко масички встрани от основния храм седят няколко от монасите и чакат посетители, с които да си говорят. Тази практика е полезна и за монасите, които упражняват английския си, и за чужденците, които научават подробности за живота на будистите. Всъщност, можете да си говорите с монасите за каквото поискате - да им споделите нещо, което ви е направило впечатление в Тайланд, или да им разкажете за собствената си страна дори.

Как ще премине разговорът зависи от нивото на английски - и на двете страни. Обикновено в тази дейност участват младежи, които се обучават в будистко училище, така че не очаквайте да откриете тайната на битието от тях. Наблизо винаги е и някой от техните преподаватели, ако имате въпроси, на които те не могат да отговорят.

Добра идея е да оставите малко дарение след разговора, въпреки че съвсем не е задължително. В крайна сметка, разговорът с вас е лишил младите монаси от времето им за медитация и усъвършенстване.

Кой и колко може да говори с монах

Всеки. Макар на будистките монаси да е забранено да докосват или доближават жена, това не важи за разговорите. Няма ограничение за времето за разговор. Обикновено отнема около час, но може да се проточи и цял ден, ако намерите общи теми.

Снимки: Мария Ангелова/NasamNatam.com

Къде в Чианг Май може да се говори с монах

Най-популярното място е храмът Уат Чеди Луанг (Wat Chedi Luang) между 9 и 18 часа. Самият Уат Чеди Луанг е един от най-впечатляващите в Чианг Май и заслужава централно място в програмата ви. На почти 600 години е и ще ви даде идея как са изглеждали пагодите в миналото. С монаси можете да си говорите и в храма Уат Суан Док (Wat Suan Dok) между 17 и 19 часа.

>>> Ако и вие искате да си поговорите с будистки монах, вижте най-добрите предложения за пътуване в Тайланд! >>>

>
06 март 2024 г.

Тагове

любопитно

храмове

забавни истории

предизвикателства

203 предизвикателства

Забележителности наоколо

Избрани оферти