Начало / Статии / Статии - България

Какво да направя с живота си, за да пътувам повече

Автор

/

Съвети и идеи за онези, които обичат да пътуват, но искат повече. Които смътно усещат, че имат възможности, които пропускат, но не знаят откъде да започнат.

Преди да преминем към някои конкретни идеи, най-важна е нагласата. Затова номер едно:

1. Спри да се оплакваш, че не става, и започни да търсиш решения. Настрой се за всички прекрасни неща, които предстоят в живота ти. Ако мислиш, че няма как да стане, най-вероятно сам ще саботираш всичките си възможности.

2. Дари кръв, за да получиш два дни платен отпуск. Това е един от най-добрите начини да помогнеш на себе си и на човек в нужда. Не забравяй, че трябва да подадеш молба до работодателя си, за да го уведомиш, а от кръводарителския център ще ти дадат бележка. Имай предвид и че е възможно да се почувстваш отпаднал след кръводаряването, така че не планирай планински преходи в същия ден.

3. Не спирай кафето, спри да харчиш излишно много за него. Много от нещата, за които харчим пари, са не такива, от които имаме нужда, а такива, които сме свикнали да купуваме навън. Най-простият пример е сутрешното кафе, което мнозина купуват на път за работа. Ако го приготвяш вкъщи, за една година спестяваш между 150 и 500 лв. (зависи колко струва кафето). И това е, ако пиеш по едно кафе на ден. Същото важи за обяда в заведения. В скандинавските държави всеки отива на работа с кутия за обяд, в която има сандвич или салата, основно хапване и дори десерт. Всичко това може да се приготви вкъщи. Сметни средната сума, която даваш дневно за обяд и кафе и я умножи по 230 (горе-долу толкова работни дни има в годината). Е, вече спести сериозна сума. Ревизирай собствените си разходи – всеки има различни неща в графа „излишни харчове“.

4. Не дръж спестяванията за пътуване при останалите си пари. Ако просто започнеш да си носиш кафе и обяд на работа, най-вероятно спестените от това пари неусетно ще бъдат похарчени за нещо друго. Затова ако започнеш спестяването днес, вземи накуп сумата, която би похарчил за месец и директно я сложи на сигурно място, различно от общите спестявания или оборотните пари. Най-добрият вариант е да отвориш отделна банкова сметка без карта към нея, за да е максимално трудно да ги харчиш.

5. Колко е важно да си намериш съмишленици. За много хора причината да прекарват дълги съботи в миене на прозорци вместо из планините или на пикник е... липсата на другарче (и не, не е, че прозорците са мръсни. Някой някога беше казал, че чистата къща е знак за пропилян живот). Ако „няма с кого“ е основната пречка пред съвършения пътешественически график за теб, значи не си разказал на достатъчно много хора, че си търсиш приятели-пътешественици. Споменавай, че ти се пътува при всеки удобен случай и рано или късно някой ще те свърже с някой, който има същия проблем. Така работи вселената – трябва да излъчваш сигнали, за да се отразят от някой, който е настроил радиото си на твоята честота. Ясни и недвусмислени сигнали. Дори и да ти отговори някой непознат, приеми го като знак, че имаш нужда от промяна и експериментирай. Може би това е твоята сродна пътешественическа душа, с която ще сформирате перфектния тандем.

6. Опитай сам. Ако се притесняваш да пътуваш сам, защото ще ти е скучно, имаш проблем: явно не смяташ себе си за достатъчно интересна личност! Много хора се тревожат да останат насаме със себе си. И ако първият път може да е наистина трудно, необичайно, несвойствено, то след 2-3 солови пътувания може би ще откриеш като мен, че човек има нужда от време със себе си. Да поговори със себе си, да преосмисли изборите си и живота си. Всяка година поне веднъж си взимам палатката и колелото и тръгвам в неизвестна посока за няколко дни. Можеш да направиш същото със самолетен билет и любима дестинация или с няколко дни на йога ретрийт, спа почивка или къща за гости в някое селце (в къщите за гости не си наистина сам, но е чудесна идея за първа крачка).

7. Изпълни живота си със забавни предизвикателства (или помоли приятели да ти ги отправят). Така сме устроени, че когато някой ни предизвика, непримиримият авантюрист в душите ни се събужда и казва: "Така ли?! Аз ли не мога!?". Ако не можеш сам да си измислиш предизвикателство, помоли приятелите си да ти измислят нещо. Те те познават и, не се съмнявай, ще те изненадат с креативните си предложения! Много идеи можеш да намериш в книгата "203 предизвикателства за пътешественици", както и във фейсбук страницата й, пълна с истински истории на хора като теб + вдъхновяващи предизвикателства. 

>
09 януари 2024 г.

Тагове

любопитно

203 предизвикателства

психология

Забележителности наоколо

Избрани оферти