Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителностите на София

Забележителности

 

Храм паметник „Александър Невски” (D) е изключително интересна православна църква, която е и символ на град София. Построена е в периода 1904 – 1912г. в неовизантийски стил. Архитектурата на зданието е много внушителна. През 1924г. храм паметник „Александър Невски” е обявен на паметник на културата. Църквата е разположена на площад Св. Александър Невски и има работно време от 9 – 17ч. Няма такса за вход.
 

Площад Народно събрание (D) е разположен срещу сградата на Народното събрание. Отличителна забележителност в него е паметникът на цар Освободител – паметник на конник, посветен на император Александър II. Този паметник е построен през 1907г. в чест на 30 – годишнината от началото на Руско – турската война.
 

 

В сградата на Народното Събрание (D) се помещава държавния орган на законодателната власт на Република България. Строежът на зданието е започнат през 1884г., а последното му разширяване е направено през 1925г. Разположена е на площад „Народно Събрание“ и е изпълнена в неоренесансов архитектурен стил.
 

 

В сградата на бившият царски дворец се помещават Националната художествената галерия и Националният етнографски музей. Националната художествената галерия (E) е създадена през 1948г. В нея могат да се видят над 3 000 експонати на живописта, скулптурата и графиката. Общият брой на всички съхранявани експонати в галерията е над 50 000.  В Националният етнографски музей  (E) се съхраняват множество предмети, свързани в бита и миналото на българския народ. Музеят е създаден през 1948г., но се помещава в сградата на двореца от 1954г.

Площад „Александър Батенберг“ (E) е посветен на Александър I Батенберг. Той е един от известните площади, намиращи се в централната част на София. На него се намира сградата на бившия царски дворец, респективно  Националната художествената галерия и Националният етнографски музей, а също и сградата на Българска Народна Банка.
 

 

Българска Народна Банка (E) е основана през 1879г., което я прави една от най – старите централни банки в света. Тя е централната банка на Република България. Основното задължение на Българската Народна банка е да поддържа стабилност на националната парична единица на страната – лева.
 

 

Археологическият музей (G) е открит официално през 1905г. В него можете да видите експонати, които са разделени на 3 части – етнографска, старовековна и нумизматична. В миналото сградата, в която се помещава археологичния музей, се е намирала джамия.
 

 

 

В сградата на Президентството (E) се помещава държавния глава на Република България и екипа му. Самото здание е построено в периода 1954-1956г. Главният му архитект е Иван Данчов.  Пред парадният вход на Президентството има гвардейски караул, който се сменя на всеки кръгъл час.
 

 

 

В сградата на Министерският съвет (E) се помещават министър – председателя, заместниците му и други министри. Министерският съвет е основен орган на изпълнителната власт на страната. Зданието се намира в непосредствена близост до сградата на Президентството.
 

 

 

Църквата „Света Петка Самарджийска“ (F) е разположена в центъра на София. Тя е построена през XI век, но съдържа в себе си крипта, която е много по стара от самата църква. Вътре можете да видите изключителни стенописи.  Според твърдения в тази църква е погребан самият Васил Левски.
 

 

Катедралата „Света Неделя“ (H) се намира на едноименния площад в централната част на София. Църквата съществува от около X век, като днешното здание датира от XIX век. Катедралата е изключително красива с много прецизни стенописи и величествен олтар. „Света Неделя“ има многовековна история, която не бива да бъде пропускана.
 

 

Руски паметник (J) е първият монумент построен в чест на освобождаването ни от турско робство. На паметника се намират и две посвещения, написани на руски. Руски паметник се намира в центъра на кръгово кръстовище. Самият монумент представлява обелиск с пресечен връх, поставен върху основа.
 

 

Националният дворец на културата (K) е сграда, в която се организират различни културни мероприятия. Завършена е през 1981г.. Архитектът на зданието е Александър Баров.  НДК разполага с 13 зали, разположени на 13 етажа.
 

 

 

Музеят „Земята и хората“ (L)е създаден през 1986г., но е отворен за посетители през 1987г. Той е национален музей по минералогия. В музеят има над 20 000 експоната на минерали, кристали и скъпоценни камъни. В сградата на „Земята и хората“ се организират още различни културни мероприятия.
 

 

Национален стадион „Васил Левски” (M) е най – големият стадион в страната. Разполага с над  45 000места. Построен е през 1953г. И е реновиран 2 пъти през годините. На него националният отбор по футбол на България се подготвя за срещите си с други отбори. Национален стадион „Васил Левски” разполага и с 14 зали, в които може да се практикуват различни спортове като художествена гимнастика, фехтовка бокс, аеробика и др.

Орлов мост (N) е важна част от архитектурата на София. Той е построен през 1891г. над река Перловска и е разположен в центъра на града. Името на мостът идва от четирите статуи на орли, които са „кацнали“ на моста. Орлов мост е и много натоварено кръстовище.

 

 

Паметника на Съветската армия (D) е разположен в близост до Орлов мост. Построен е през 1954г. Той е символ на българската признателност към съветските войски. Скулптурът, по чийто проект е реализиран паметника на Съветската армия е Иван Фунев.
 

 

 

Софийски университет „Св. Климент Охридски” (O) е най – старият университет в страната. Построен е през 1888г. Факултетите към него са разпръснати в цяла София. Ректоратът, основната сграда на Софийския университет, е създадена благодарение на даренията на братята Евлоги и Христо Георгиеви.
 

 

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ (O) е най – голямата библиотека в България. Построена е през 1878г. От националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ не се изнасят материалите. Могат само да се четат там или да си направите ксерокопия на желаните от вас материали. Библиотеката издава и печатни специализирани издания.
 

 

Паметника на Васил Левски (P) е важна част от София. Той е построен през 1895г. Разположен е в средата на кръгово движение. Паметника на Васил Левски е поставен в близост до предполагаемото място, където е бил обесен Дякона.
 

 

 

Национална художествена академия (D) е висше учебно заведения за изкуства. Сградата му е построена през 1907г., а самото заведение е основано през 1896г. Национална художествена академия се състои от 2 факултета – факултет по изящни изкуства и по приложни изкуства.

 

Дата: 23 април 2010 г.
4.5/5, 33889 гласа
Забележителности около София