Начало / Статии / Статии - България

Забележителностите на София

Автор

/

Храм паметник „Александър Невски”

Храм паметник „Александър Невски” е изключително интересна православна църква, която е и символ на град София. Построена е в периода 1904 – 1912 г. в неовизантийски стил. Архитектурата на зданието е много внушителна. През 1924 г. храм паметник „Александър Невски” е обявен на паметник на културата. Църквата е разположена на площад Св. Александър Невски и има работно време от 9 – 17 ч. Няма такса за вход.

Площад Народно събрание

Площад Народно събрание е разположен срещу сградата на Народното събрание. Отличителна забележителност в него е паметникът на цар Освободител – паметник на конник, посветен на император Александър II. Този паметник е построен през 1907 г. в чест на 30 – годишнината от началото на Руско – турската война.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Народно Събрание

В сградата на Народното Събрание се помещава държавния орган на законодателната власт на Република България. Строежът на зданието е започнат през 1884г., а последното му разширяване е направено през 1925 г. Разположена е на площад „Народно Събрание“ и е изпълнена в неоренесансов архитектурен стил.

Бившия царски дворец

В сградата на бившият царски дворец се помещават Националната художествената галерия и Националният етнографски музей. Националната художествената галерия (E) е създадена през 1948 г. В нея могат да се видят над 3 000 експонати на живописта, скулптурата и графиката. Общият брой на всички съхранявани експонати в галерията е над 50 000.  В Националният етнографски музей  (E) се съхраняват множество предмети, свързани в бита и миналото на българския народ. Музеят е създаден през 1948 г., но се помещава в сградата на двореца от 1954 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Площад „Александър Батенберг“

Площад „Александър Батенберг“ е посветен на Александър I Батенберг. Той е един от известните площади, намиращи се в централната част на София. На него се намира сградата на бившия царски дворец, респективно  Националната художествената галерия и Националният етнографски музей, а също и сградата на Българска Народна Банка.

Българска Народна Банка

Българска Народна Банка е основана през 1879 г., което я прави една от най – старите централни банки в света. Тя е централната банка на Република България. Основното задължение на Българската Народна банка е да поддържа стабилност на националната парична единица на страната – лева.

Археологическият музей

Археологическият музей е открит официално през 1905 г. В него можете да видите експонати, които са разделени на 3 части – етнографска, старовековна и нумизматична. В миналото сградата, в която се помещава археологичния музей, се е намирала джамия.

Сградата на ?Президенството

В сградата на Президентството се помещава държавния глава на Република България и екипа му. Самото здание е построено в периода 1954-1956 г. Главният му архитект е Иван Данчов.  Пред парадният вход на Президентството има гвардейски караул, който се сменя на всеки кръгъл час.

Сградата на Министерския съвет

В сградата на Министерският съвет се помещават министър – председателя, заместниците му и други министри. Министерският съвет е основен орган на изпълнителната власт на страната. Зданието се намира в непосредствена близост до сградата на Президентството.

Църквата „Света Петка Самарджийска“

Църквата „Света Петка Самарджийска“ е разположена в центъра на София. Тя е построена през XI век, но съдържа в себе си крипта, която е много по стара от самата църква. Вътре можете да видите изключителни стенописи.  Според твърдения в тази църква е погребан самият Васил Левски.

Катедралата „Света Неделя“

Катедралата „Света Неделя“ се намира на едноименния площад в централната част на София. Църквата съществува от около X век, като днешното здание датира от XIX век. Катедралата е изключително красива с много прецизни стенописи и величествен олтар. „Света Неделя“ има многовековна история, която не бива да бъде пропускана.

Руски паметник 

Руски паметник е първият монумент построен в чест на освобождаването ни от турско робство. На паметника се намират и две посвещения, написани на руски. Руски паметник се намира в центъра на кръгово кръстовище. Самият монумент представлява обелиск с пресечен връх, поставен върху основа.

Националният дворец на културата

Националният дворец на културата е сграда, в която се организират различни културни мероприятия. Завършена е през 1981 г.. Архитектът на зданието е Александър Баров.  НДК разполага с 13 зали, разположени на 13 етажа.

Музеят „Земята и хората“

Музеят „Земята и хората“ е създаден през 1986 г., но е отворен за посетители през 1987г. Той е национален музей по минералогия. В музеят има над 20 000 експоната на минерали, кристали и скъпоценни камъни. В сградата на „Земята и хората“ се организират още различни културни мероприятия.

Национален стадион „Васил Левски”

Национален стадион „Васил Левски” е най – големият стадион в страната. Разполага с над  45 000места. Построен е през 1953г. И е реновиран 2 пъти през годините. На него националният отбор по футбол на България се подготвя за срещите си с други отбори. Национален стадион „Васил Левски” разполага и с 14 зали, в които може да се практикуват различни спортове като художествена гимнастика, фехтовка бокс, аеробика и др.

Орлов мост

Орлов мост е важна част от архитектурата на София. Той е построен през 1891г. над река Перловска и е разположен в центъра на града. Името на мостът идва от четирите статуи на орли, които са „кацнали“ на моста. Орлов мост е и много натоварено кръстовище.


Паметника на Съветската армия

Паметника на Съветската армия е разположен в близост до Орлов мост. Построен е през 1954г. Той е символ на българската признателност към съветските войски. Скулптурът, по чийто проект е реализиран паметника на Съветската армия е Иван Фунев.

Софийски университет „Св. Климент Охридски”

Софийски университет „Св. Климент Охридски” е най – старият университет в страната. Построен е през 1888 г. Факултетите към него са разпръснати в цяла София. Ректоратът, основната сграда на Софийския университет, е създадена благодарение на даренията на братята Евлоги и Христо Георгиеви.

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ е най – голямата библиотека в България. Построена е през 1878 г. От националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ не се изнасят материалите. Могат само да се четат там или да си направите ксерокопия на желаните от вас материали. Библиотеката издава и печатни специализирани издания.

Паметника на Васил Левски

Паметника на Васил Левски е важна част от София. Той е построен през 1895г. Разположен е в средата на кръгово движение. Паметника на Васил Левски е поставен в близост до предполагаемото място, където е бил обесен Дякона.

Национална художествена академия

Национална художествена академия е висше учебно заведения за изкуства. Сградата му е построена през 1907 г., а самото заведение е основано през 1896 г. Национална художествена академия се състои от 2 факултета – факултет по изящни изкуства и по приложни изкуства.

>
23 април 2010 г.

Тагове

маршрути

Забележителности наоколо

Избрани оферти