Начало / Статии / Статии - Италия

Страдаш ли от синдрома спринт през забележителностите?

Автор

/

Случвало ли ви се е да видите как туристи притичват покрай забележителностите сякаш те са нещо незначително - нещо, пред което трябва да се снимат по един и същи начин, като всички, които са минали преди тях оттам? Важно e да качат в интернет същата снимка, каквато са видели във фейсбук-а на някой познат.

Все по-често туроператорите вкарват в програмата ви десет забележителности за един ден. Понякога те се намират в няколко различни града. Затова ставате в 6 часа сутринта, закусвате на крак под зоркия поглед на екскурзовода, който нервничи, че ако закъснеете с 5 минути, ще хванете опашките пред Версай.

Следва ден, изпълнен с обиколки - забележителност след забележителност, след забележителност...

Всичко е по график. Нямате време да се отдадете на блажена разходка на някое от местата, защото трябва да потегляте към следващото. В най-добрия случай, благосклонният екскурзовод ви дава 10 или 20 минути свободно време, през което дори не можете да прекосите градините на Тюйлери (примерно).

Екскурзиите вече са така наблъскани, че консуматорският ни мозък да си мисли, че не се е прецакал. Имаме екскурзия от 5 дни, но пък ще посетим 10 града, ще видим 50 забележителности. Знаем за какво плащаме – а дали?

След безумното търчане по екскурзии се оказва, че 30% от описаните в програмата места сте ги пропуснали, защото някой е имал нужда да отиде до тоалетната и е забавил цялата група. На останалите места им бъркате имената, защото, когато посещавате по два града и по 20 забележителности на ден, а междувременно чувате и историята на всички околности по време на пътуването, трудно запомняте каквото и да било.

Като добавим факта, че по времето, когато се предполага че сте на “почивка”, ставате рано сутрин, нямате време за обяд и вечер си лягате като пребити от ходене, се оказва, че може и да не сте похарчили парите си по най-правилния начин.

Докато се лутате да гледате камънаци, фабрики за кожа, сребро, чай и други боклуци, сте пропуснали да направите един истински италиански обяд и да хапнете джелато на слънце. Пропуснали сте да пиете виенско кафе с виенска кифла и да направите разходка от единия до другия край на замъка Шьонбрун. Пропуснали сте да се качите на последния етаж на Айфеловата кула, стигнали сте до първия или втория, в най-добрия случай. Не сте успели да се запознаете с нито един местен човек, нито да си поговорите с него или да се сприятелите.

Ще спра дотук, защото от тези няколко примера става ясно какво изпуска човек, ако се поддаде на синдрома „спринт през забележителностите“ - изпуска атмосферата на града, изпуска дребните детайли, малките улички, храната, срещата с непознати хора, или всичко това, което нормалните хора наричат туризъм!

Виж още:

Екскурзия в Израел

Екскурзия в Португалия

Екскурзия в Дубай

Екскурзия в Русия

>
10 юни 2020 г.

Тагове

любопитно

Забележителности наоколо

Избрани оферти