Начало / Статии / Статии - България

Каменният афиш от Сердика - покана за древноримско цирково представление

Автор

/

Този впечатляващ паметник на древността е открит в София, в района на централния площад на антична Сердика.

Намерен е начупен на малки късове. Пълното му възстановяване се оказва невъзможно, тъй като горната част, особено към ъглите, както и надписът, изцяло липсват. Афишът засега е единствен по рода си паметник на римската култура от първата половина на IV в.

Афишът представлява голяма мраморна плоча с релефни изображения на цирковите номера, които трябвало да бъдат представени на гражданите на Сердика по време на празника на богинята Кибела, провеждан през месец март. В средата на афиша, в най-долната част, се вижда подиум, където актьори в маски разиграват сцена с дресирано животно. От ляво и от дясно на подиума мечка се бори с бик. В горната част, в средата, крокодил е застанал срещу мечка, а може би е маскиран като крокодил човек, тъй като до него има мъж с меч в ръка. Над тях се вижда друг мъж, повален  от мечка, до него мъж, с увити около ръцете си превръзки, се готви за борба с мечка, а вдясно бик е понесъл на рогата си бикоборец.

Под бика и бикобореца са изобразени мечка и човек, а между тях - въртящо се на вертикална ос дървено устройство, което навежда на мисълта за представянето на някаква опасна игра между разярената мечка и човека. В най-лявата част на афиша се вижда миниатюрен олтар на Кибела, издигнат върху висок постамент, а под него - две човешки фигури, най-вероятно жрици.

Находката от Сердика все още е предмет на спорове по повод нейното предназначение. Има изследователи, които се съмняват, дали плочата наистина е афиш за цирково представление, или е част  от вътрешната уредба на храма Кибела, почитана като Великата богиня - майка на боговете.

Любопитно: Цирковите игри възникнали като култови обреди по време на празниците на божествата в Древния Рим. Постепенно те били превърнати в развлечения. Всъщност представлявали нещо средно между гладиаторските борби и театъра, игри, в които смешното и жестокото се редували.

Къде: Археологически музей, гр.София

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
26 октомври 2012 г.

Тагове

археологически музеи

археология

идеи за уикенд

културен туризъм

любопитно

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти