Начало / Статии / Статии - България

Позлатена глава от статуя на бог Аполон - уникална находка в София

Автор

/

Скулптурната глава на Аполон е намерена случайно в София, между улиците "Г.С.Раковски" и "Стара планина".

Лицето на божеството е леко повдигнато и обърнато към дясното рамо. Дългата му коса е на едри къдрици, а къдриците са прибрани и вързани на възел високо над челото. Образуваната "опашка" е разделена на две и оформена в нисък кок. На темето на главата са оставени няколко малки отвора, които вероятно са служели за закрепване на венец. Изящната шия завършва с кръгла основа, която може би е била монтирана към статуята. Очите, които днес липсват, вероятно са били изработени от бял мрамор с инкрустирани в него полускъпоценни камъни - за ирис и зеница.

Главата е изработена от бронз, но има дебела позлата, запазена на отделни места и до днес. Статуята, върху която е била монтирана главата, е била по-висока от човешки ръст. Стояла е на централния площад, в обществена сграда или в храма на бог Аполон в Сердика през II в. Възможно е самата статуя да не е била от бронз, а от друг материал. Вероятно е разрушена през IV в., времето, когато християнството станало официалната религия в Римската империя, а езическите храмове били унищожени. Може би някой се е осмелил тайно да остане верен на езичеството и е закопал главата на бога в земята.

Ако се съди по пропорциите и моделирането на формите главата със сигурност е дело на скулптор, който работел в стила и естетиката на класическата гръцка традиция от IV-III в. пр. Хр. Според тогавашната технология отделните части на статуите се изработвали в различни ателиета, а после били монтирани една към друга. Находката от Сердика напомня древногръцките образци на Аполон Ликейски или на Аполон Хелиос. Днес се съхранява в Археологическия институт с музей при Българската акадения на науките.

Любопитно: Аполон е древногръцки бог на светлината, поезията и музиката, велик бог - лечител и предводител на музите (богини на изкуствата и науките), сина на върховния бог Зевс и Леда, брат на Артемида, баща на Асклепий. Почитан е от траките, приет е от римляните, които го наричали Феб, т.е. блестящ, излъчващ светлина. Изобразяван е като юноша, с голо тяло, със съвършени пропорции, или с дълга дреха, с лък, лира или гръцка китара в ръка. В Делфи се намирало прочутото прорицалище (храм за предсказания) на религиозния култ към Аполония ПОнтикам, в който се издигал храм на Аполон Лечител.

Къде: Археологически институт с музей при БАН, СОфия

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
30 октомври 2012 г.

Тагове

археологически музеи

археология

идеи за уикенд

културен туризъм

любопитно

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти