Начало / Статии / Статии - Кипър

Агия Напа - плажната парти столица на Кипър

Автор

/

Неотдавна Кипър беше обявен за страната с най-чиста морска вода в Европа и дори само това е достатъчна причина да се отправите на юг. Безоблачните летни дни, вкусната храна и дългият списък със забележителности, с които да разнообразите плажа, са още няколко повода да изберете точно Кипър за лятната си почивка.

Снимка: iStock by Getty Images

Както всяка морска дестинация, и тук има места за всеки вкус. Едва ли преди 30 години някой си е представял, че малкото село Агия Напа ще се превърне в един от най-оживените парти центрове по кипърското крайбрежие, но и до днес тези, които търсят силна музика, коктейли и купон до късно се отправят тъкмо натам.

Снимка: iStock by Getty Images

Плажната ивица в района на Агия Напа представлява поредица от пясъчни заливи, където се съсредоточават жадните за слънце и коктейли тълпи лятно време. Най-известен е плажът Ниси, който се намира на около 3 км от града (има градски автобуси, може да си наемете кола или колело). Известен е с бурния си плажен живот и денем, и нощем, както и със стърчащата в морето скала на около 50 м от брега. Тук има всичко, от което се нуждаете - заведения, ядене и пиене, музика, водни спортове, магазинчета и хубав пясък.

Снимка: iStock by Getty Images

Ако търсите някое по-спокойно място, отидете на плажа Кермия, където пясъкът е златист, има шезлонги и чадъри, а мястото е спокойно и предпочитано от семейства.

Можете да включите и образователен елемент в почивката си, като посетите Музея на морето “Таласа”. Основна атракция в него е репликата на потъналия преди 2300 години кораб “Кирения” (оригиналът е изложен в двореца Кирения). Древногръцкият търговски кораб е възстановен, като са използвани материали и технологии от времето на корабокруширането му. В музея има още фосили на морски звезди, риби и корали, както и скелет на пигмей хипопотам на 75 000 години.

Друга интересна забележителност в Агия Напа е манастирът, построен през 15-и век от венецианците, за да пази пещера, в която била скрита икона на Богородица по време на иконоборството. Днес тук има останки от оригиналния манастир, впечатляващ мраморен фонтан от 1530 г., както и скромна църква, от която по стъпала можете да влезете в пещерата, където била скрита иконата.

Снимка: iStock by Getty Images

Стъпка още по-назад във времето е посещението на некропола Макронисос, където ще видите 19 идентични древни гробници, изсечени в скалите.

През последните години местните власти се опитват да озаптят парти тълпите и всички проблеми, които те носят със себе си, но засега няма особено осезаема промяна. Агия Напа си остава далеч от представите за семеен курорт и тихи летни вечери край плажа.

Вижте оферти за почивка в Кипър!

>
13 април 2023 г.

Тагове

острови

плажове

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти