Начало / Статии / Статии - Узбекистан

Регистан и Шахи Зинда в Узбекистан

Автор

/

Узбекистан има най-интересното историческо и архитектурно наследство от всички централноазиатски републики, освободени от съветско господство след 1991 г. Върхът е Самарканд, пъпът на необятната империя при Тимур (известен и като Тамерлан, 1336–1405), един от най-големите и най-жестоките завоеватели в историята.

Регистан - Узбекистан

Легендарният град е възпламенявал въображението на европейците с разказите за неговата неземна красота, той е бил граден и украсяван от архитекти, художници и занаятчии, отвлечени от Тамерлан и неговите потомци от далечни завоювани територии.

2000 години градът е бил една от най-важните спирки по Пътя на коприната, неговите открити пазари били претъпкани с търговци и купувачи. От построяването му между ХІV и ХVІ в. самаркандският „Регистан“ е бил смятан от мнозина за най-благородният публичен площад в света, смайваща витрина на една цивилизация, която толкова много цени осезаемата красота. Двор с размерите на футболно игрище, той е заобиколен от три страни с извисяващи се арки, подобни на кули минарета и набраздени тюркоазени куполи на трите медресета (ислямски училища).

Друга от най-впечатляващите гледки в този град на суперлативите е Шахи Зинда, комплекс от мавзолеи, датиращи главно от ХІV и ХV в. Изключителни шедьоври от теракота, майолика и заплетени облицовки с плочки, те са били създадени от персийски и азербайджански майстори, а заедно представляват образец на керамичното изкуство, останал ненадминат в Централна Азия. Някои от най-ранните мавзолеи са на жените на Тамерлан, на красивата му млада племенница и на неговите сестри, но това, което прави Шахи Зинда прочут, е гробницата на Кусам ибн Аббас, смятан за братовчед на пророка Мухаммад.

Атмосфера на святост обкръжава гробницата, а три поклонения до нея се смятат за равностойни на едно до Мека. Кусам ибн Аббас е „живият цар“, който дава на комплекса неговото име, макар по ирония на съдбата той да е известен като Градът на мъртвите.

Къде: Самарканд, югоизточен Узбекистан.
Най-добро време: април-септември.

Вижте най-добрите оферти за екскурзии в Узбекистан!

>
05 януари 2016 г.

Тагове

древени градове

любопитно

мавзолеи

площади

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти