Начало / Статии / Статии - Узбекистан

Самарканд – забележителности по Пътя на коприната

Автор

/

Самарканд е един от най-старите градове в Централна Азия и една от най-популярните туристически дестинации в Узбекистан. Градът е може би най-известната спирка по Пътя на коприната, за който европейските пътешественици са бленували. Средновековвният град на Самарканд е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Името Самарканд идва от фарси и означава Град на камъка.

Регистан

С името Регистан в Централна Азия наричат главните площади на градовете, а самото име буквално означава „място, покрито с пясък“. На Регистан в Самарканд са разположени три исторически медресета (ислямски училища) от 15-и до 17-и век, които са ярък пример за персийската пищна архитектура.

Гури Амир

Гури Амир (още и Гур-е-Амир или Гур Емир) е мавзолеят на азиатския завоевател Тимур. Смята се, че архитектурата на гробницата е предшественик на много други подобни паметници, изградени в Азия, включително на Тадж Махал.

Биби Ханъм

Тази историческа джамия е издигната в чест на съпругата на Тимур. След атаката си над Делхи, Тимур поръчал да се построи джамията с най-високите минарета в сета.

Шах-и-Зинда

Шах-и-Зинда е комплекс от повече от 44 гробници в 20 мавзолея, свързана с легендата, че братовчедът на Пророка Мохамед (който най-много приличал на него на външен вид) също е бил погребан тук. Според преданието, главата му била отсечена заради вярата му, но той взел главата си и отишъл в дълбок кладенец в комплекса, където и до днес живее. Името Шах-и-Зинда всъщност означава Живият крал.

Баня

В Узбекистан традиционната баня, подобна на турската, е едно от преживяванията, което да си подарите.

Килимарство

Узбекските копринени килими са известни със своите красиви орнаменти и високо качество. Спрете в някоя от килимарските работилници, за да видите процеса на изработка.

Разгледайте и нашите най-добри оферти за екскурзии до Узбекистан!

>
08 февруари 2018 г.

Тагове

джамии

любопитно

Забележителности наоколо

Избрани оферти