Начало / Статии / Статии - Мексико

Съботният пазар в Оаксака - най-мексиканският град в Мексико

Автор

/

С главната жила от атрактивни магазини и галерии за занаятчийски произведения в този чудесен колониален град, всеки ден е ден за теренни проучвания за любителите на шопинга. Оаксака е наричан най-мексиканският град в републиката, но в събота – когато стотици индиански търговци се стичат от околните селища в своите традиционни носии, шумно предлагайки храни и ръчно изработени и обагрени занаятчийски изделия – той се превръща в най-голямото и най-интригуващо индианско преживяване в Мексико. (Оаксака е с най-голямото индианско население в страната: двама от трима жители са индианци, представляващи шестнайсет етнически групи, които говорят девет езика и петдесет и два диaлекта.)

Оаксака - Мексико

Сентрал де Абастос е пазарът за ръчни изделия, с ръчно оцветени грънчарски съдове и гори от дървени котки на точки и комически фантастични животни, за които трябва да се пазарите, както и за бродираните huipiles (блузи) и rebozos (шалове), чийто дизайн варира според селището, от което идват. Забележителната смесица от старовремско испанско благоденствие (образец на което е величествената барокова църква „Санто Доминго“ и нейния украсен със златни орнаменти параклис „Розарио“) и дълбоко вкоренени местни традиции великолепно взаимодействат в манастира „Санта Катарина де Сиена“ от ХVІ в.

Сред колониалните съкровища на Мексико, с различни превъплъщения като училище, кметство и дори градски затвор, наскоро той беше превърнат в „Камино Реал“, един от най-привлекателните хотели в Мексико. Бившият манастир се намира в зона, официално обявена като Квартал на националните паметници, състоящ се от двайсет и шест църкви от колониалната епоха – вътре в хотела, зад прохладата, осигурявана от дебелите му стени, гостите могат да се наслаждават на куп старинни стенописи, тихи, постлани с каменни плочи лоджии, вътрешни дворове с аромат на жасмин и Лос Лавадерос, покрит с купол фонтан, заобиколен от дванайсет каменни корита. Бившата трапезария е превърната в събиращия похвали ресторант на хотела, „Ел Рефекторио“; опитайте забележителния сос моле, местен специалитет, който се среща във всевъзможни варианти.

Къде: Оаксака (Oaxaca): 547 км южно от Мексико Сити; всекидневни 55-минутни полети от Мексико сити; Пазарът Абастос е в южния край на града – само следвайте тълпата. „Камино Реал“: Calle Cinco de Mayo 300.
Най-добро време: Оаксака е прочут с честването на традиционните празници, особено Ел Диа де лос Муертос (Възпоменание на покойните), 1 ноември; Семана Санта (Страстната седмица) преди Великден; и Коледа и Нова година. Уникални за Оаксака са танцовият фестивал „Гелагеца“ в края на юли и фестивалът „Храна на боговете“ в началото на октомври.

Виж актуалните оферти за Мексико!

Виж още:

Екскурзия в Куба

Екскурзия в Чили

Екскурзия в Перу

>
18 септември 2010 г.

Тагове

пазари

Забележителности наоколо

Избрани оферти