Начало / Статии / Статии - Мексико

Теотиуакан и Националният антропологически музей в Мексико

Автор

/

Никой не знае кой е построил или населявал Теотиуакан, монументален град от пирамиди, дворци и храмове. Смята се, че е заселен около 100 г. пр.н.е. и е имал над 100 000 жители (по някои пресмятания са били двойно повече) към 500 г. За първите шест века след Христа Теотиуакан е бил вероятно най-влиятелният център на политическа, религиозна и културна власт в Централна Америка. Ацтеките, които идват по-късно, вярват, че космосът е създаден тук.

Толкова близо до Мексико Сити и все пак толкоз далеч, Теотиуакан е с площ над 20 км2 и навремето е бил по-голям от съвременен Рим, което го е правило тогава най-големият град в света. В 700 г. той мистериозно е изоставен; някои учени смятат, че краят му може би е бил внезапен и насилствен, вероятно чрез палеж. Една разходка по Булеварда на мъртвите, край който се редят пирамиди, от Пирамидата на Слънцето до Пирамидата на Луната, подчертава симетрията и величието на неговата архитектура, изцяло съобразена с движението на небесните тела – средищна точка на боговете, небесата, земята и човечеството.

Мексико

Новият, оборудван с най-модерна техника музей помага за разбулване на много от тайните на руините, макар че доста от артифактите, изкопани тук, са изложени в Националния антропологически музей (Museo Nacional Anthropología) в Мексико Сити. Една екскурзия до този музей гарантирано съживява епохата в Мезоамерика преди появата на конкистадорите в целия блясък и великолепие. Сред най-хубавите антропологически и археологически музеи в света, неговите колекции се помещават в една награждавана сграда, напомняща за непреходното величие на ацтекски храм.

Ацтекският календарен слънчев камък (централният експонат на музея), изкусно оперени ацтекски прически, изискани предмети от злато или алабастър и простите инструменти, използвани във всекидневния живот, могат да бъдат също толкова вълнуващи, колкото една рушаща се развалина в края на поход през джунглата.

Къде: Теотиуакан (Teotihuacán): 53 км североизточно от Мексико Сити, Националният антропологически музей, Мексико.

>
17 юни 2011 г.

Тагове

антропологически музеи

археологически музеи

древни градове

пирамиди

Забележителности наоколо

Избрани оферти