Начало / Статии / Статии - Финландия

Айнола - храм за Ян Сибелиус

Автор

/

Ян Сибелиус е най-великият финландски композитор и тълпите поклонници, които идват от всички части на света, за да посетят този дом, наречен на неговата съпруга, Айно, са доказателство за неотслабващата почит към него.

Макар роден през 1865 г. в близкия град Хямеенлина, най-старият отдалечен от брега град във Финландия (основан през 1639 г.), Сибелиус живее в тази модерна вила на юг половин век – до смъртта си през 1957 г. Смятан за авангарден по време на изграждането му, домът е проектиран от финландския архитект Ларс Сонк, който е бил вече известен заради своя проект на лятната резиденция на президента на Финландия.

В околностите на дома са погребани Сибелиус и съпругата му. Музеят не е подходящ за концерти, но опитайте да не си тръгвате от Финландия, без да сте чули негова творба, изпълнена от Хелзинкския филхармоничен оркестър във Финландската зала през зимния сезон (септември до май). Хелзинкският фестивал на изкуствата през късното лято е най-големият в Скандинавия и един от най-значимите. Началото му е положено като Седмица на Сибелиус през 50-те години на ХХ в., след което той се разраства с включване на всички форми на танца и музиката, от джаз до поп, като най-очаквани са винаги изпълненията на музиката на Сибелиус.

Къде: Ярвенпяя, Езерният край, Финландия

Най-добро време: август - септември

>
27 юли 2012 г.

Тагове

културен туризъм

музеи

музикални събития

скандинавия

Забележителности наоколо

Избрани оферти