Начало / Статии / Статии - Русия

Петродворец (Петерхоф)- царски дворец, съперничещ на Версай

Автор

/

За да добиете представа за умопомрачителния разкош на имперския Санкт Петербург, качете се на корабче от крайречния Зимен дворец (Ермитажа) и плавайте по река Нева към Финландския залив до Петродворец – величествения дворец на Петър Велики. Точно както Петербург е тока и Запада – твърде руски, за да бъде европейски; твърде европейски, за да бъде руски – Петродворец, също познат и като Петерхоф, е „прозорецът към Европа“ на Петър І.

Петродворец - Санкт Петербург

Петерхоф е построен в началото на ХVІІІ в., за да съперничи на архитектурата  и бляскавия дворцов живот на Версай и да покаже на европейските кралски фамилии, че  може да се равнява с най-добритеот тях. Петър лично чертае плановете за екстравагантния летен дворец и 1200 декара градини, където 66 фонтана, 39 позлатени статуи и 20 км прокопани канали, съоръжени от френски и италиански архитекти, са били почти унищожени по време на 900-дневната германска блокада през Втората световна война, но царският  любим проект, завършен след смъртта му от Екатерина Велика, бил педантично възстановен според оригиналните планове на Петър.

Какво: място. Къде: 32 км от Санкт Петербург по южния бряг на Финландския залив, Русия. На всеки 40 минути кораби на подводни криле тръгват от Зимния дворец, май-септември.
Кога: затворен в понеделник и в последните вторници на всеки месец.

Виж актуалните оферти за пътуване в Русия!

Виж още:

Екскурзия в Швеция

Екскурзия в Литва

Екскурзия в Полша

>
13 август 2010 г.

Тагове

дворци

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти