Начало / Статии / Статии - Финландия

Хелзинки: топ 10 забележителности за начинаещи

Автор

/

Хелзинки, столицата на Финландия, е град, който трудно може да се впише в клишета - хем е мегаполис, хем от него лъха на спокойствие; хем е цветен и някак приказен, хем свръхмодерен.

Ако за пръв път ще обикаляте из Хелзинки, ето кои са 10 от най-посещаваните забележителности в столицата на Финландия, които остават фаворити на туристите година след година.

Площад на Сената

Площадът на Сената е сърцето на историческата част на Хелзинки и е поръбен с някои от най-важните и известни сгради в града - Правителствения дворец, Катедралата на Хелзинки (повече за нея в следващата точка от списъка), Националната библиотека и главната сграда на Хелзинкския университет. Бъдете на площада в 17:49 часа, за да чуете музикалната инсталация “Звукът на Площада на Сената”. Звукът се пренася от една сграда на друга, като обикаля площада за 5 минути.

Катедралата на Хелзинки

Катедралата на Хелзинки е едно от първите неща, които ще видите, когато пристигате във финландската столица по море. Тя е символ на града и сцена на много официални церемонии, освен че е и действащ храм. Статуите на 12-те апостола бдят над града от покрива на катедралата.

Централната библиотека

Ако отворите официалния туристически сайт на Хелзинки, ще видите, че неговият списък с атракции започва тъкмо с библиотеката - факт, който говори много за финландците и тяхната култура. За разлика от повечето други библиотеки, тази не е притихнало място, в което се ходи на пръсти, а зона за срещи, литературни четения, обучения и всякакви културни събития.

Музей Амос Рекс (Amos Rex)

Амос Рекс е арт център и музей, в който има по щипка от всичко - древно, модерно и постмодерно, експериментално изкуство, кино салон, подземни изложбени зали и стъклен дворец от 1936 г. Има и виртуален музей, където можете да разгледате свободно много от най-интересните изложби и експонати (тук).

Зоопаркът на Хелзинки

Рядко може да ви се отдаде възможност да се разходите из зоопарк, разположен на остров. Основаният през 1889 г. Хелзинкски зоопарк е един от най-старите в света и освен да показва животните, е ангажиран с това да помага за опазването на естествените им местообитания.

Остров Сеурасари

Остров Сеурасари ще ви посрещне с питомни патици, гъски и лебеди, последвани от дружелюбни катерички, които ще срещнете по пътя към музея на открито, разположен тук. Сеурасари е мястото, където ще видите старинни къщи, имения и фермерски постройки, преместени на острова от цяла Финландия. Островът има и тихи кътчета, специално създадени за съзерцание и почивка.

Увеселителен парк Линамаки

Макар тук да ги няма любимите ив детски и филмови герои, Линамаки е увеселителен парк, който ще влезе в списъка с най-любимите ви по света. Има атракциони за всички - от най-смелите до малките деца, както и зала с аркадни игри и оригинално дървено влакче на ужасите от 1951 г.

Параклисът на тишината

Този заоблен параклис наистина е рай на тишината в самото сърце на забързания Хелзинки. Облицовката от дърво и скромният интериор от пейки и метален кръст правят мястото по скандинавски уютно.

Университетската ботаническа градина

Тази ботаническа градина е основана преди векове и във всеки сезон ще ви предложи място за спокойна разходка сред зеленина и цветя. Намира се в центъра на града.

Дизайнерският квартал

Ако искате да се докоснете до есенцията на скандинавския минимализъм и до последните тенденции на финландската арт сцена, отправете се към Дизайнерския квартал. Тук ще откриете много магазини за ръчно изработени предмети, ателиета, галерии и други изложбени пространства, както и селекция от вървежни ресторанти. Идеален е за край на деня, за да се насладите на светлините на града с питие в ръка в някое арт заведение.

Виж актуалните оферти за пътуване във Финландия!

Виж още:

Екскурзия в Дания

Екскурзия в Норвегия

Екскурзия в Швеция

>
08 октомври 2020 г.

Тагове

градове

изкуство

идеи за уикенда

замъци

летен туризъм

романтично

градски туризъм

канали

Скандинавия

зимен туризъм

галерии

увеселителни паркове

Забележителности наоколо

Избрани оферти