Начало / Статии / Статии - Финландия

Тампере, Финландия – световната столица на сауната

Автор

/

Снимка: Kari Ylitalo/Visit Finland

Сауна ще намерите във всеки спа център по света – от тропиците до полюсите. Но ако искате да преживеете сауната като култура, отправете се към финландския град Тампере, който през 2018 г. беше официално обявен за световна столица на сауната.

Самите финландци толкова много държат на сауната, че във всяко второ жилище в страната има отделна стая до банята, която е сауна. Смята се, че във Финландия има общо около 2 милиона сауни!

Тампере, който се намира в южната част на страната, успява да си спечели почетното звание заради факта, че там ще откриете едни от най-висококласните сауни с най-високо ниво на обслужване.

В Тампере има повече от 20 обществени сауни, в които можете да се напарите по финландски. В града се намира и най-старата обществена сауна във Финландия, Rajaportti, която работи без прекъсване от 1906 г.

Самият град е голям като за финландските стандартни и днес в него живеят около 200 000 души. Въпреки това е успял да запази усещането за малко градче и уюта, който върви ръка за ръка с него.

Градчето Тампере

Снимка: Visit Finland

Центърът на Тампере е компактен и приятен за разходки. През него протича реката Таммеркоски, известна със своите бързеи, които се състезават на фона на стари индустриални сгради. Днес тези помещения са превърнати в уютни ресторантчета, музеи и дори едно кино.

Около Тампере

Снимка: Visit Finland

Струва си да излезете и извън Тампере, тъй като градът се намира между две езера, Нясиярви и Пюхяярви (Näsijärvi, Pyhäjärvi). Изкачете се на хълма Пююники (Pyynikki) недалеч от Тампере за най-добрата гледка към езерата. Там има и наблюдателна кула (вход: 2 евро), както и малко кафене с чудесно кафе и неустоими сладкиши.

От върха се вижда и селцето Писпала, извадено от някоя скандинавска мечта – с редици от цветни дървени къщички.

Самите езера са чудесно място за гребане (има лодки под наем) или мързеливо плаване с корабче. На крайбрежието има и, разбира се, няколко обществени сауни, защото все пак сте в Тампере!

Финландската сауна култура:

Във Финландия гледат много сериозно на сауната и държат на традициите. Например, интериорът трябва да е изработен само от естествено дърво и смола. Добрите маниери не позволяват шумни разговори в сауната, а дума да не става за спорове и караници. Макар че понякога ходят и сами, най-често финландците посещават сауната със семейството си или с приятели. Нерядко там се провеждат и бизнес срещи.

А тук вижте най-добрите ни оферти за пътуване до Финландия!

>
08 декември 2023 г.

Тагове

любопитно

семеен туризъм

спа туризъм

сауна

Забележителности наоколо

Избрани оферти