Начало / Статии / Статии - Канада

Заливът Фънди - приливно влакче на ужасите

Автор

/

Фънди е абсолютно чудо, в което най-високите приливи в света се вдигат до 14,5 метра за 6 часа – което е двайсет и два пъти повече от средното в открито море. Националният парк „Фънди“, създаден през 1948 г., защитава 207 км2 от земята покрай западния бряг на залива, където приливите и студените води са отговорни за крайбрежни смърчови и елови гори, солено- и пресноводни мочурища и един скалист бряг, върху който силните, бързи приливи са изваяли огромните скални късове във фантастични форми.

Толкова поразителна е разликата между отлива и прилива, че в Алма Бийч посетителите могат да вървят повече от километър при отлива до ръба на водата – след това да изминат с каяк същото разстояние само няколко часа по-късно, когато 100 милиарда тона вода се устремяват обратно с един грохот посред прилива, известен като „гласът на луната“.

Можете да видите фосили на по милиони години в древните пясъчникови скали при ръба на водата, докато при отлив любуващите се на птиците могат да наблюдават хиляди мигриращи крайбрежни птици да се хранят с ракообразните, изостанали при отдръпването на водата. Около Алма паркът е оформен, с градини, каменни стени и многобройни възможности за спортуване, включително голф и тенис, докато на известно разстояние от брега може да изберете между наблюдаване на китовете (заливът приютява най-голямата популация в света от застрашени гладки китове), каране на каяк и кану.

Има в изобилие и възможности за пешеходен туризъм, с 125 км пътеки, пресичащи 13-те километра бряг край залива в парка и неговата хълмиста вдадена част, чието вълнообразно плато е прорязано от дълбоки долини и бързоструйни потоци. Желаещите пейзаж с по-малко трудности могат да се отправят по крайбрежния път на Фънди от Сейнт Стивън до Аулак, преминавайки не само през природни красоти, но и през няколко прелестни градчета, включително селището Сейнт Андрюс от ХІХ в. с неговия забележителен хотел „Феърмонт Алгонкин“. Построен през 1899 г., за да примамва богати летовници далеч от градската жега, „Алгонкин“ е едно малко чудо в стил господарска къща с покрит с червени плочи покрив и гледки към залива от горните етажи.

Ако предпочитате нещо по-малко, „Кингсбре Армс“ постоянно е класиран сред най-добрите хотели в областта. Построен през 1897 г., той има само осем стаи, всички декорирани с върховен вкус и предлагащи прелестни гледки на залива. В съседство градината „Кингсбре“ предлага 105 декара цветя и гледки. Шейсет и пет километра на североизток от националния парк, Хоупуел Рокс („Най-прочутите саксии в света“) са група огромни скални блокове, върху които растат дървета и са вдлъбнати в дъното от векове приливна ерозия. Те са най- фотографираните забележителности в залива Фънди.

Според местната легенда скалните блокове някога били хора, които били поробени от гневни китове и се превърнали в камъни, когато се опитали да избягат.

Къде: Ню Брънзуик, Канада  
Най-добро време: края на септември-началото на октомври заради листопада и най-добрите условия за наблюдаване на китове.

Виж най-добрите оферти за пътуване в Канада!

Виж още:

Екскурзия в САЩ

Екскурзия в Мексико

Екскурзия в Буенос Айрес

>
29 септември 2011 г.

Тагове

заливи

каране на кану

каране на каяк

любопитно

национални паркове

пешеходен туризъм

природни забележителности

скални образувания

хотели

Хоупуел Рокс

Забележителности наоколо

Избрани оферти