Начало / Статии / Статии - САЩ

Национален парк Акадия - неподправена природа

Автор

/

Маунт Дезърт Айлънд е национално богатство на щата Мейн, САЩ – област с размери 19 на 22 км, с много маршрути за разходки, гледки, хотели и заведения за хранене, които са също толкова завладяващи днес, както когато фамилиите на Рокфелер, Астор, Форд, Вандербилт и техни приятели, любители на простия живот, основават лятна колония тук в началото на ХХ в.

Фамилиите по-късно завещават голяма част от острова на държавата, която през 1929 г. заделя 60 процента от него за национален парк Акадия, добавяйки няколко съседни острова, за да създаде парк, който е 140 000 декара скалисто великолепие. В него има удивителни крайокеански пътища по разбити от вълните скали с широки склонове, места край острова за любуване на китовете и обиталища на омари, които обещават божествена храна плюс великолепни гледки.

Национален парк

Неизменното спокойствие на острова е подлагано на изпитание от все по-нарастващия брой посетители – например основната примамка, внезапно спускащият се 32-километров път „Парк Луп Роуд“, привлича големи тълпи (и с пълно основание), – но автомобилният туризъм не е нищо ново. През 1917 г., когато Джон Д. Рокфелер-младши се почувствал нещастен от пристигането на шумния автомобил на острова, той започва работа върху 92-километрова мрежа от елегантни, свързани с мостове пътища за файтони, които днес са едно от най-чудесните места за разходки без кола и за каране на велосипед. Те стават великолепна мрежа от трасета за ски бягане извън сезона.

 Из целия остров около 192 километра туристически маршрути предлагат прекрасни гледки и приковаващи вниманието места, при това до тях се стига само с умерени усилия. Повечето посетители обаче ще се нуждаят от кола, за да спазят парковата традиция за любуване на изгледа от Кадилак, най-високия връх на атлантическия бряг на САЩ със своите 466 метра, мястото, където Америка улавя първите лъчи на утринното слънце.

Планирайте да пристигнете в „Джордан Понд Хаус“ по „Парк Луп Роуд“ навреме за чая и сладкишите в късния следобед върху моравата пред ресторанта, друга островна традиция, датираща отпреди повече от 100 години. Пренощувайте в островния хотел „Клеърмонт“ от 1869 г., разположен величествено върху 24 крайбрежни декара. Полюлейте се върху хотелската веранда с вдъхновяващи за поезия гледки към пролива Соумс, охраняван от двете страни от планините на Акадия. На същия идиличен изглед може да се наслаждавате от масите край предните прозорци в трапезарията, където една обилна закуска подкрепя станалите рано за пътешествието към връх Кадилак.

Национален парк Акадия (Acadia National Park)
Най-добро време: юли-август заради най-добрите климатични условия и любуването на китовете (макар че точно тогава има и най-много хора); пролетта и есенният листопад са също чудесни.

Виж актуалните оферти за САЩ!

Виж още:

Екскурзия в Канада

Екскурзия в Куба

Екскурзия в Мексико

>
14 юли 2010 г.

Тагове

национални паркове

Забележителности наоколо

Избрани оферти