Начало / Статии / Статии - САЩ

Фестивалът на омарите в Мейн - в царството на ракообразните

Автор

/


Векове наред разглеждани като храна за бедните (което изглежда не им е помогнало много), омарите днес единодушно биват смятани за храната на боговете, което превръща Мейн в истинска Валхала с главно блюдо омари.

Неговият кандидат за слава, Homarus americanus, е по общо мнение най-доброто ядивно ракообразно в морето, толкова сочно и вкусно, че почти прави излишно задължителното разтопено масло. Мейн и омарът са почти синоними (известно време щатът дори е използвал омара като знак върху своите бланки) и за това има сериозни основания: средногодишният улов покрай назъбената крайбрежна линия надхвърля 16 милиона килограма – повече от половината в национален мащаб.

Разположеният край залива Пенобскот град Рокланд е столицата на вселената на омара, бидейки домакин на ежегодния Фестивал на омарите, който повече от петдесет години предлага дни, изпълнени с жива музика, готвене на морски дарове и състезания по ядене на омари, както и коронясване на една Морска богиня. Дори ако не сте в щата за празненствата, може да се насладите на райска вечеря с омари почти по всяко време в която и да е от хилядите колиби, бараки, таляни и ферми, пръснати из крайбрежните градове на Мейн.

Простото сготвяне на омара е най-доброто и най-присъщото на янките – задушен или сварен, макар че ролцата от омари (обикновено сервирани върху кръгло хлебче, с късчета месо направо от черупката) са любима и много по-малко затрудняваща алтернатива. Колкото до това къде да вечеряте, няма нищо по-добро от заведенията край пристанищата, сред парфюма на соления въздух, шума на океана и крясъците на чайките, пикиращи за вашите оставени без надзор пържени картофки.

Къде: Рокланд, 305 км от Бостън,  Мейн, САЩ
Най-добро време: „Сезонът“ на омарите е целогодишен

>
26 април 2012 г.

Тагове

гастрономия. любопитно

кулинарен туризъм

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти