Начало / Екскурзии / Екскурзии - Сараево

Босна и Херцеговина - Балканският Йерусалим с полети от Варна и София

Номер на оферта

/

241020

Дати & цени

21 април 2024 г. - Цена от 1880 лв.

Цената включва

• Самолетен билет Варна - Истанбул - Сараево - Истанбул - Варна с полет на Turkish airlines с включен чекиран багаж;
• 3 нощувки със закуски в хотел Hotel Hollywood 4* (или подобен) в района на Сараево;
• 1 нощувка със закуска в хотел Eden Hotel 4* (или подобен) в Мостар;
• Трансфер летище - хотел - летище;
• Транспорт по описания маршрут;
• Водач - преводач от фирмата организатор;
• Екскурзоводско обслужване на англйски език;
• Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” с покритие до 10 000 евро за лица до 65 г.

Цената не включва

• Доплащане за настаняване в единична стая;
• Доплащане за медицинска застраховка за лица от 65 до 74 години;
• Доплащане за медицинска застраховка за лица от 75 до 85 години;
• Входни такси за посещаваните обекти;
• Неупоменати в програмата услуги: хранене, лични разходи за телефонни разговори, мини-бар и др.;
• Горивна такса - поради постоянно променящите се цени на горивата авиокомпанията има право да начисли горивна такса. В този случай цената на пътуването ще се промени съгласно горивната такса.

Програма на пътуването

ВарнаИстанбулСараевоЯбланица – Благай – Мостар – Почители – Меджугорие – СараевоИстанбулВарна

5 дни / 4 нощувки

ДАТА: 21.04 – 25.04.2024

ЦЕНА на човек в двойна стая:
Цена за ранни записвания от: 1880 лв.
Стандартна цена от: 1980 лв.

=============================================================ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!=============================================================

Защо да изберете тази програма?

Босна и Херцеговина е сравнително по-малко популярна в сравнение с традиционните туристически страни в Западните Балкани като Черна гора и Хърватия. И може да се каже, че това е поредно предизвикателство за любознателния пътешественик.
• Убедени сме, че Сараево, Мостар и ред природни и исторически забележителности ще разширят познанието ви за още една дестинация на нашия континент, разположена на кръстопътя на различни култури, етноси и верски общности.
• Подбрали сме хотели 4* с висок рейтинг.
• Полетите до и от Босна и Херцеговина са през Истанбул с една от най-престижните в света авиокомпании – Турските авиолинии. Това спестява не само време, но и трудния и уморителен планински преход с автобус.

=============================================================

ПРОГРАМА

ДЕН 1
ВарнаИстанбулСараево
 
Полет с Турски авиолинии от Варна в 09:30 и кацане в Истанбул в 10:35 часа местно време.
 
Връзка в Истанбул в 12:50 часа и кацане в Сараево в 13:35 часа местно време.
 
Посрещане на летището от представител на фирмата ни партньор, трансфер до хотела и настаняване.
Следва панорамен сити тур из столицата на Босна и Херцеговина. Какво ще видим тук - Старият град „Баш чаршия“ с плетеницата от тесни улички, изпълнени с дюкяни, занаятчийски работилнички, малки ресторантчета и кафенета, където се предлага прочутото босненско кафе. Един от най-добрите примери за ориенталски базар. Конгломерата от различни верски храмове: джамията Гази Хюрев бег от 1560 година, медресето и Лунната часовникова кула, единствената, която показва времето по Лунния календар, католическата катедрала „Свещеното сърце на Исус“, осветена в Сараево през 1889 година, сръбската църква „Рождество Богородично“ от 1868 година – най-големият православен храм в Босна и Херцеговина, еврейският музей, разположен в най-старата синагога от 1581 година, Паметника с вечния огън, търговския център Безистан и пазара Меркале, където местните търговци предлагат сувенири и всякакви други стоки. Разбира се и прочутия Латински мост, където през 1914 година е извършено убийството на австро-унгарския ерцхерцог Франц Фердинанд и съпругата му, с което се поставя началото на Първата световна война.
Свободно време за шопинг в стария град и за вечеря в традиционен местен ресторант.
Босненската кухня е известна със своите балкански специалитети и на първо място с прочутите местни чевапи /кебапчета/ на скара.
Завръщане в хотела. Нощувка.

ДЕН 2
Тур из Херцеговина: СараевоЯбланица - Благай - Мостар
 
Закуска, напускане на хотела и отпътуване за южната част на страната – Херцеговина.
Пътуването ни започва с кратка панорама на градовете Конич и Ябланица, след което продължаваме край река Неретва, за да спрем на брега на живописното Ябланското езеро. Опция срещу доплащане: разходка с лодка из езерото. Следва малкото градче Благай, където край реката Буна се намира най-големият в Европа карстов извор със средногодишен дебит от 43 куб.м в секунда. Изворът протича под 200-метрова скала, представлява уникален пейзаж, а наблизо се намира известното в региона Благай Теке – Дервишки манастир, с който се оформя забележителен ансамбъл.
Възможност за обяд на река Буна.
Оттук вече се насочваме към град Мостар, неофициалната столица на Херцеговина, известен със своя средновековен сводест Стари мост. По време на войните в бивша Югославия в началото на 90-те години на миналия век, Мостар е един от най-пострадалите градове в Босна и Херцеговина. Разрушен е и култовият мост, един от символите на града, като след продължителна реконструкция е възстановен напълно през 2004 година. Мостът, построен през XVI век, се извисява на 21 метра височина над реката Неретва. Тя пресича Мостар, през Средновековието е била любимо място за... пиратите, кръстосващи тази част на Балканите, а през 1943 година става известна със сраженията на югославските партизани срещу нацистките окупатори. На основата на тези исторически събития през 1969 година  на екраните излиза югославският епичен филм „Битката при Неретва“. Той се счита за най-скъпата кинопродукция в тогавашна Югославия, номиниран е за Оскар като най-добър чуждоезичен филм.
В Мостар, естествено, ще посетим Стария мост, заобиколен от алеи с магазини и сергии. Неговата дълга история е проследена в музей.  А от известната джамия Коски Мехмед паша тясна стълба води до минарето й, от което се открива панорамна гледка към града. Свободно време. Настаняване в хотела. Нощувка.

ДЕН 3
Почители - водопадът Кравице - Меджугорие – Сараево
 
Закуска и напускане на хотела. Отпътуване за малкото историческо градче Почители, основано през XIII век на хълм над река Неретва. Това колоритно селище, чиято драматична съдба през вековете минава през владичеството на османци, венецианци, австро-унгарци, представлява музей на открито и е една от най-популярните туристически атракции в Херцеговина. Представя характерния за Османския период средиземноморски архитектурен стил чрез построените по онова време каменни жилища, джамията, местната крепост със стените й, часовниковата кула. Градчето, което привлича не само туристи, но и художници и фотографи, е под егидата на ЮНЕСКО.
Продължаваме към поредната природна хубост – водопада Кравице. Един от най-красивите и живописни  туристически обекти в страната, обявен за национален природен резерват. Водите му се спускат от 25 метра височина и пълнят 120-метрово езеро, което през летните месеци събира десетки любители на природата, желаещи и да се изкъпят в него.
Стигаме и Меджугорие. Важен поклоннически център на католиците в Босна и Херцеговина. Това място става известно с религиозното чудо в края на миналия век, на 24 юни 1981 г., когато шест местни деца съобщават, че са видели на хълма над селището образа на Дева Мария. Нещо повече, Божията майка дори разговаряла с тях. Слуховете за тази необикновена среща прехвърлили границите на селището и всяка година тук идват над 1 милион поклонници от различни страни в Европа. Издигната е и статуя на Св.Богородица. От 2019 година поклонничествата в Меджугорие са официално разрешени от Ватикана. Още тогава, по време на поклонението, са присъствали приблизително 60 000 млади католици от 97 страни!
Отпътуване за Сараево. Настаняване  в хотела. Нощувка.

ДЕН 4
Тунелът на надеждата и загадъчните Босненски пирамиди
 
Закуска. Днес ще проследим драматичните събития от войната в бивша Югославия през 90-те години на миналия век. И специално по време на дългата, продължила повече от четири години обсада на Сараево от сръбските войски. Това е най-дългата обсада в съвременната военна история! Тогава, за да оцелеят и доставят най-необходимото -храна, лекарства и пр., обсадените жители на столицата прокопават мрежа от тунели, за да се свързват с външния свят. Малка част от тях е превърната в музейна експозиция, която ще видим, тя е известна като "Тунелът на надеждата".
След военната тема се пренасяме в света на мистериозните археологически открития. На около 30 км от Сараево, край град Високо, се намират прословутите Босненски пирамиди, които и до днес си остават загадка и предмет на спорове и дискусии. Съществува версията, че тези пирамиди - пет на брой, са по-стари от известните в цял свят подобни конструкции в Египет и Мексико и дори изпреварват времето на най-ранните следи от човешката цивилизация. Днес ще посетим най-старата от Босненските пирамиди - Пирамидата на Слънцето, висока 220 м (със 147 м повече от Хеопсовата в Гиза) и мистериозния подземен тунел за лечение и медитация.
Завръщане в Сараево. Нощувка.

ДЕН 5
СараевоИстанбулВарна
 
Закуска. Свободно време. Трансфер до летището и полет за Истанбул в 14:25.
Пристигане в Истанбул в 17:20 часа.
Полет за Варна в 20:20 и кацане в 21:20 часа местно време.

=============================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

УСЛОВИЯ ЗА ПЛАЩАНЕ
• След записването до 46-тия ден преди отпътуването – 50% от стойността на резервацията
• От 45-тия ден до 1-вия ден преди отпътуването – 100% от основната цена

УСЛОВИЯ ЗА АНУЛАЦИЯ
• След записването до 46-тия ден преди отпътуването – 50% от стойността на резервацията
• От 45-тия ден до 1-вия ден преди отпътуването – 100% от стойността на резервацията


=============================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛУГИ

Разходка с лодка из Ябланското езеро - 39 лв.

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!=============================================================

Тагове

Оферти - Босна и Херцеговина |  Оферти - Сараево |  Екскурзии - Босна и Херцеговина |  Екскурзии - Сараево |  Пролет 2023 - Босна и Херцеговина |  Пролет 2023 - Сараево

Избрани оферти