Ябланица

За града

Оферти

Статии

Ябланица / Qblanica

Ябланица е град, който се намира в Севрна България, разположен в Средния Предбалкан на 475 метра надморска височина. Градът е населяван от близо 3 000 души. Ябланица е административен център на община Ябланица. Намира се на около 100 километра от София, на 23 километра от Тетевен (в посока Северозапад) , на 24 километра от Луково (в посока Юг) и на 73 километра от Ловеч (в посока Югозапад). В град Ябланица и около него посетителите могат да видят Централната градска улица, старинни къщи, читалището с музейната сбирка, пещерата Съевата дупка, планинският масив от Предбалкана Драгойца, местността Окапците,  Гложенският манастир и др.

Транспорт

Автобусен транспорт
Град Ябланица е свързан с редовни автобусни линии с по-големите градове на България, както и с околните селища. Автобуси има от София, Варна, Русе, Плевен, Ловеч, Луковит, Тетевен, Видраре, Роман и др.
Адрес автогара - Ябланица: на централния градски площад

Железопътен транспорт
Чрез железопътен транспорт посетителите могат да стигнат до жп гарата Златна Панега, която е по жп линията Червен бряг - Златна Панега. От там има редовни автобуси до град Ябланица. Разтоянието е около 9 километра.

С кола
Град Ябланица е разположен близо до магистрала Хемус и стигането с кола е изключително лесно. Разтсоянието от София по главния път е 70 километра. 

Забележителности

Централната градска улица
Посетителите на град Ябланица могат да се насладят на красивата градска улица в центъра, която е заобиколена с невероятни къщи от периода XIX-XX век. Освен това разходката ще бъде още по-приятна благодарение на многобройните кестенови дървета.

Читалище "Наука"
Читалищет е основано през  далечната 1901 година на първи януари. То е изградено във Възрожденски стил. През 1856 година е построена нова сграда за читалището от гражданите на Ябланица. В него е уредена музейна сбирка, която е изключително богата. Разполага с над 1500 експоната, които отразяват историята на града.
Адрес: пл. "Възраждане" № 1п.к.5750; Град Ябланица
Телефон за връзка: +359 (0)6991 06991/2028
E-mail: nauka@mail.bg

Пещерата Съева дупка
Включена е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 33-то място в него. Пещерата се намира на около 11 километра от град Ябланица и на 3 километра от село Брестница. Дълга е 205 метра и е образувана от карстови води, кото са проникнали в пукнатините на скалите.

Пропастната пещера Бездънният пчелин
Пещерата се намира на 5 километра от град Ябланица, източно от пещерата Съева дупка. Дълбока е близо 125 метра. Чпечатляващ се отворът на пещерата, който е с размери 25x40 метра.

Събития

- Традиционен летен панаир „Св. Дух“
- Традиционно се провеждат "оброци" - 2 август в местността Окапците.

Забележителности около Ябланица

Избрани оферти