Начало / Екскурзии / Екскурзии - Тбилиси

Грузия и Армения - 8 нощувки - от София и Варна!

Номер на оферта

/

231114

Дати & цени

19 септември 2021 г. - Цена от 2985 лв.

Цената включва

• самолетен билет София/ Варна – Истанбул – Тбилиси – Истанбул - Варна/София
• летищни такси в размер на 367 лв. (към 12.11.2020 г.). При разлика в размера на таксите към датата на издаване на билетите, съответната разлика се доплаща или връща.
• 8 нощувки със закуски и вечери в хотели 3*
• туристическа обиколка на Тбилиси
• сити тур на Ереван
• дегустация на коняк
• климатизиран транспорт по маршрута
• всички екскурзии и трансфери, описани в програмата
• екскурзоводско обслужване на английски или руски език по време на тура
• медицинска застраховка с асистанс с покритие 10 000 евро на човек на ЗК "Мондиал"
• водач-преводач на групата от фирмата-организатор

Цената не включва

• лични разходи (телефонни разговори, мини-бар и др.)
• входни билети за обектите в Грузия – 22 евро (заплащат се задължително предварително или на място в посочената валута)
• входни билети за обектите в Армения – 15 евро и за двете дати (заплащат се задължително предварително на място в посочената валута)
• екскурзия „Светините на християнството” – 50 евро/98 лв.
• екскрузия „Копието на съдбата” – 45 евро/88 лв.
• неупоменати в програмата услуги
• такси обслужване на местните шофьори и екскурзоводи - около 60-80 USD - заплащат се на място
• доплащане за медицинска застраховка за лица над 66 години - 18 лв.

Програма на пътуването

Земята, която даде на света Златното руно и опази най-древните ръкописи.

Маршрут: София/Варна - Истанбул - Тбилиси - Мцхета - Ананури - Казбег - Гергети - Баграташен - Ахпат - Дилиджан – Севан - Ереван - Ечмиадзин – Звартнотс – Гарни – Гегхард - Бавра – Квертиси – Варджия - Акхалтсикхе - Боржоми – Уплисцихе – Гори – Тбилиси - Истанбул

9 дни/8 нощувки

ДАТА: 19.09.2021 – 27.09.2021 г.

ЦЕНА на човек в двойна стая от София и от Варна, с вкл. летищни такси:
-Цена до 31.07.2021 – 2985 лв.
-Стандартна цена - 3129 лв.

=============================================================ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!=============================================================

Две съседки в подножието на великия Кавказ са готови да окажат гостоприемство и на българските туристи. Грузия и Армения – стари християнски държави, с многобройни исторически паметници и манастири под закрилата на ЮНЕСКО, с красива природа, древни традиции, дружелюбно население. Едните – грузинците, се славят с превъзходното си вино. Заради него попаднали на тази прекрасна земя: когато Господ разпределял териториите на отделните народи, грузинците отишли да си допият виното. Земите за раздаване свършили и тогава Всевишният, какво да стори, им предоставил... рая. А пък на арменците? О, те са майстори на прочутия арменски коняк, на който и французите отдават достойно признание.

И двете страни са нетрадиционни за българския пазар туристически дестинации. И в двете има символи със световно историческо значение. В древна Грузия, в Колхида, Язон открива Златното руно, на Казбек е прикован Прометей, задето откраднал огъня от боговете. Армения пък става първата страна, която приема християнството като официална държавна религия (301 г.). Тя е запазила за човечеството и най-древните в света манускрипти.

През септември, в периода на златната есен, времето за посещение на Грузия и Армения е много подходящо. До Грузия и обратно ще летим с една от най-добрите авиокомпании в света – Турски авиолинии, с възможност за комбиниране на групата от София и Варна. Подбрали сме добри хотели в двете страни. Осигурили сме и водач от фирмата – организатор.

=============================================================

ПРОГРАМА

Ден 1: София/ВарнаИстанбул - Тбилиси
Тръгване от София в 09:35 ч. с полет на Turkish Airlines и кацане в Истанбул в 11:05 ч.
Излитане от Варна в 10:00 ч. и пристигане в Истанбул в 11:05 ч.
Полет в 12:10 ч. Кацане в Тбилиси в 15:25 ч. Трансфер до хотел "Sympatia" 3 или подобен и настаняване. Вечеря в местен ресторант.
Нощувка.

Ден 2: Тбилиси и светини на християнството
След закуска започва обзорна екскурзия из аристократичния Тбилиси, основан през V век. Предимство е, че повечето културни паметници се намират на минути един от друг. Сред най-важните забележителности са катедралата Сиони (от VІ – VІІ век), базиликата Анчисхати (VІ век), която е и най-старият оцелял до наши дни християнски храм в града, църквата „Света Троица” – най-високият храм в града, Синагогата, крепостта Нарикала, от която се открива прекрасна панорамна гледка към града, статуята на Майка Грузия. Ще посетим и квартала Абанотубани, където се намират старите топли серни бани. Затова наричат Тбилиси „топлия град”.
След обяд ще проследим историята на едни от най-важните грузински светини на християнстовото. Отправяме се към древната грузинска столица и религиозен център Мцхета. Оттук е започнало разпространението на християнството в Грузия. На това място ще посетим манастирския комплекс Джвари (VІ век) и катедралата Светицховели (ХІ век), където се съхранява парче от ризата на Исус Христос. И двете християнски светини са включени в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.
Завръщане в Тбилиси. Вечеря и нощувка.

Ден 3: Кавказко приключение
Закуска. От Тбилиси се насочваме по т.нар. Грузинска военна магистрала, построена от Русия през ХІХ век. Тя преминава през подножието на Голям Кавказ, а природните картини, които се разкриват по протежение на тази историческа пътна артерия, направо спират дъха и често са давали вдъхновение в творчеството на едни от най-известните грузински писатели, поети и художници. Ще видим укрепения отбранителен комплекс Ананури (ХVІІ век), алпийския курорт Гудаури, а от градчето Казбег на джипове ще се изкачим до храма на Пресветата Троица Гергети, издигаща се на 2170 метра надморска височина (срещу допълнително заплащане). Казват, че оттук при ясно време се вижда един от най-високите планински върхове в Грузия – Казбег (5047 м). Завръщане в Тбилиси, вечеря и нощувка.

Ден 4: Синята перла на Армения
След закуска отпътуваме за грузинско-арменската граница. При Баграташен започва арменската част от туристическата ни програма. Най-напред ще посетим манастирa Ахпат (обект на ЮНЕСКО), след което се отправяме към езерото Севан, известно като Синята перла на Армения и едно от най-големите високопланински езера в света. Ще преминем през балнеоложкия курорт Дилиджан, разположен на 1500 м надморска височина. Ще се разходим из старата част на града с магазините за сувенири и занаятчийски ателиета. Ще спрем на брега на езерото, където ще видим манастирския комплекс Севанаванк и ще вечеряме вкусно приготвена риба. Отпътуване за столицата Ереван, най-големият град в Армения, и настаняване в хотел „Nork Residence” 3* или подобен. Нощувка.

Ден 5: Ереван
След закуска предстои обзорна екскурзия из арменската столица. Градът е разположен на река Хардзан, извираща от езерото Севан. Отличителна е архитектурата на сградите му, построени с пъстри туфи от началото на ХХ век. Ереван според отзивите на посетили го туристи е спокоен град, тук почти няма престъпност, а чужденецът е добре дошъл навсякъде. В центъра е обширният Площад на Републиката със сградите на парламента, историческия музей и националната художествена галерия. Един от най-внушителните паметници в града е този на Майка Армения. В Ереван се намира и Библиотеката за древни манускрипти Матенадаран. Тя е една от най-големите в света и съхранява огромно количество ръкописи от античния свят. Пешеходната ни разходка из града ще продължи край комплекса Каскада, операта, Мемориала на арменския геноцид. Многобройни са и зелените паркове в града. И след такова завръщане в миналото идва ред и на много приятни забавления. Ще посетим конячния завод, където се произвежда знаменития арменски коняк „Арарат” (къде без дегустация!). Следва пазарът Шука, където се предлагат традиционни за страната сладки и сушени плодове. Вечеря и нощувка.

Ден 6: Копието на съдбата
Закуска. Свободно време или по желание екскрузия „Копието на съдбата”. Отпътуване за Ечмиадзин – духовен и административен център на Арменската апостолическа църква. Тук ще разгледаме Първопрестолния събор „Св.Ечмиадзин” – главната градска катедрала. Тя се счита за един от най-старите християнски паметници в Армения – построена е през ІV век след провъзгласяването на християнството като официална държавна релия и е под закрилата на ЮНЕСКО. По-нататък ще посетим руините на древния Звартнотс (VІІ век), след което следва езическият храм в Гарни – единственият съхранен до днес паметник от епохата на елинизма. Завършваме екскурзията през този ден с пещерния манастирски комплекс от църкви и гробници Гегхард (обект на ЮНЕСКО), основан през ХІІ век. В началото са го наричали Пещерния манастир, а по-късно приема името Гегхард (копието на съдбата) по преданието за римския легионер, пронизал с копие Христос, за да провери дали е предал Богу дух. По време на пътуването любезните домакини ще ни предложат да чуем и местна музика в изпълнение на инструмент, наричан дудук. Завръщане в Ереван. Вечеря и нощувка.

Ден 7: 13-етажен „град” в скалите
След закуска отпътуване за град Гюмри, наричан доскоро Ленинакан на името на известния комунистически вожд, и границата с Грузия при Бавра – Ниноцминда. Пресичане на границата и посещение на замъка Кервици, пещерния град и манастирския ансамбъл Варджия – 13 етажен град, "изрязан" в скалите. Настаняване в хотел „Bona Dea” 3* или подобен в Акхалтсикхе. Вечеря и нощувка.

Ден 8: В музея на Сталин
Закуска и отпътуване за Тбилиси. По път екскурзия в парка Боржоми, където ще опитате известната изворна минерална вода. Отиваме в Гори, родният град на генералисимуса Й. В. Сталин, чиято родна къща е превърната в музей. Освен него, ще видим и пещерния град Уплисцихе, съществувал през първото хилядолетие до новата ера. През него е минавал Пътят на коприната. Този древен комплекс е съхранил пещерни жилища, пекарна, винарна, античен театър. Настаняване в хотел “Sympatia” 3* или подобен. Вечеря и нощувка.

Ден 9: Тбилиси - Истанбул - Варна/София
Освобождаване на хотела до 12:00 и свободно време за трансфер за полет до Истанбул, който излита в 16:20 и каца в 17:50. Полетът за София излита в 19:20 и каца в 20:35. Полетът за Варна излита в 20:15 ) и каца във Варна в 21:15.

=============================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Минимален брой участници: 10

Условия за записване и начин на плащане:
Депозит: 800 лв. до три дни след подписване на договор

Паспортен и визов режим за граждани на България, пътуващи по програмата: международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на излизане от последната дестинация.

Доплащане за единична стая: 313 леваНепълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител - нотариално заверено родителско разрешение.

=============================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ

„Светините на християнството” - 50 евро/98 лв.
Отправяме се към Ананури по т.нар. Грузинска военна магистрала, построена от Русия през ХІХ век. Тя преминава през подножието на Голям Кавказ, а природните картини, които се разкриват по протежение на тази историческа пътна артерия, направо спират дъха и често са давали вдъхновение в творчеството на едни от най-известните грузински писатели, поети и художници. Ще видим укрепения отбранителен комплекс Ананури (ХVІІ век), а от градчето Казбег на джипове ще се изкачим до храма Пресветата Троица Гергети, издигаща се на 2170 метра надморска височина. Казват, че оттук при ясно време се вижда един от най-високите планински върхове в Грузия – Казбег (5047 м).
Минимален брой участници за доп. екскурзия: 10 човека
Цена: 98 лв.

„Копието на съдбата” - 45 eвро/88 лв.
Отпътуване за Ечмиадзин – духовен и административен център на Арменската апостолическа църква. Тук ще разгледаме Първопрестолния събор „Св.Ечмиадзин” – главната градска катедрала. Тя се счита за един от най-старите християнски паметници в Армения – построена е през ІV век след провъзгласяването на християнството като официална държавна релия и е под закрилата на ЮНЕСКО. По-нататък ще посетим руините на древния Звартнотс (VІІ век), след което следва езическият храм в Гарни – единственият съхранен до днес паметник от епохата на елинизма. Завършваме екскурзията през този ден с пещерния манастирски комплекс от църкви и гробници Гегхард (обект на ЮНЕСКО), основан през ХІІ век. В началото са го наричали Пещерния манастир, а по-късно приема името Гегхард (копието на съдбата) по преданието за римския легионер, пронизал с копие Христос, за да провери дали е предал Богу дух. По време на пътуването любезните домакини ще ни предложат да чуем и местна музика в изпълнение на инструмент, наричан дудук.
Минимален брой участници за доп. екскурзия: 10 човека
Цена: 88 лв.

Забележка: записват се в България месец преди датата на отпътуване!

Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите по време програмата.

=============================================================ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!=============================================================

Тагове

Оферти - Грузия |  Оферти - Тбилиси |  Екскурзии - Грузия |  Екскурзии - Тбилиси |  Екзотична почивка 2021 - Грузия |  Екзотична почивка 2021 - Тбилиси

Избрани оферти