Оферта номер: 229981

Загадъчната Грузия

ВНИМАНИЕ! Офертата не е актуална.
На този линк може да видите всички актуални Екскурзии в Тбилиси и Екскурзии в Грузия.

Загадъчната Грузия
от 1395 лв.
Виж галерия
Дати и цена
Цената включва
- Самолетни билети за международните полети:
* на отиване Истанбул –Тбилиси с “ Turkish Airlines” с включен 1 бр. чекиран багаж до 20 кг. и 8 кг. ръчен багаж;
- Летищни такси;
- Трансфери летище – хотел – летище;
- Наземен транспорт с 18-местен туристически автобус при обиколките в Грузия;
- Екскурзоводско обслужване по целия маршрут от местни екскурзоводи на руски език , с превод на български;
- 3 нощувки със закуски хотел Lisi Hill 4 * или подобен в Тбилиси;
- 2 нощувки със закуски в хотел Alazanis Velley 3 * или подобен в Тевали;
- Всички екскурзии, описани в програмата;
- Традиционна грузинска вечер –пилешко барбекю със сациви, хинкали, хачапури, традиционния хляб лобиани и др.;
- Дегустация на вино;
- 0.50 л вода на ден на човек;
- СИМ карта с интернет;
- Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с лимит на отговорност 10000 евро към ЗАД "Армеец" (с доплащане за лица над 70 г.);
- Водач от TO
Цената не включва
- Трансфер от София, Пловдив, Чирпан, Стара Загора и Сливен до Истанбул с автобус /самолет;
- Такса екскурзоводско и шофьорско обслужване по време на обиколките – 25 $ на човек.;
- Допълнителни екскурзии и мероприятия (плащат се на място);
- Възможност за сключване на застраховка "Отмяна на пътуване" по чл. 80, ал. 1, т. 14 от Закона за туризма;
- Разходи от личен характер.
=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================
ПЪРВИ ДЕН:
Полет от Истанбул* за Тбилиси в 06:25 ч. Пристигане в 09:45 ч.
Посрещане от представител на фирмата партньор. Настаняване в хотел 3*/4* в Тбилиси.
Ще започнем първата ни среща с Тбилиси с обзорна обиколка на красивата грузинска столица. Първо ще посетим катедралата „Света Троица”, известна като "Цминда Самеба". Това е сравнително нов храм, построен в периода 1995 г. - 2004 г. в чест на 1500-годишнината на автокефалната църква в Грузия. Височината на катедралата от земята до върха на златния кръст е 101 метра.
След това ще се отправим към стария Тбилиси, за да посетим църквата "Метехи" от XIII в. с конната статуя на основателя на града, извисяваща се над стръмните скали на река Мтквари. В миналото „Метехи” се е състояла от църква и кралска крепост, унищожени по време на монголската инвазия. Днешната изящна църква е построена по искане на грузинския крал Свети Димитър II. Продължаваме към втората катедрала на Тбилиси - „Сиони“. Построен през VII в., храмът се счита за едно от най-свещените места в страната, защото съхранява Свещения кръст на света Нино (младата жена, която обръща Грузия към Християнството в началото на IV в.). „Сиони” е била единствената активна църква по време на съветската окупация. Опознаването на храмовете на грузинската столица ще продължи с посещение на най-стария християнски храм в града - базиликата „Анчисхати” от VI век. Следва крепостта „Нарикала“ от IV век, до която ще стигнем по стръмна калдъръмена уличка. Пред нас ще се открие невероятна гледка към Тбилиси.
Връщайки се, ще стигнем до джамия в Тбилиси, построена през XVI век, след което ще ни транспортират до манастира „Свети Давид”, където е пантеона „Мтацминда“ - гробището на грузинските писатели, поети, музиканти, художници, общественици. Ще се насладим на много красива, зелена местност, с внушителна сграда, а всеки надгробен паметник в Пантеона е произведение на изкуството.
Вечерта ще обиколим красивия, пъстър булевард "Руставели", дълъг 1,5 км. Това е сърцето на столицата, което ще ни отведе до операта, стария парламент, Националния музей на Грузия, множество магазини за сувенири и мн. др.
Нощувка в Тбилиси.

ВТОРИ ДЕН:
Закуска.
Този ден ще започнем обиколката си като посетим Кахетия - най-важният лозарски район на Грузия. Първо ще разгледаме манастира „Бодбе”, който заема специално място в духовния живот на Грузия. Църквата съхранява мощи на св. Нино Просветителката и притежава една от най-известните икони на Грузия - "Девствената Ивер". През Втората световна война манастирът е бил използван като болница. Сестрите и някои пациенти тайно са се молили пред образа. На 3 километра от манастира се намират светите извори на св. Нино. Тук се намират мощите на светицата. Тя е живяла през IV в. и е била доведена като робиня от Кападокия. Много скоро се прочува като лечителка и в името на Исус Христос успява да помогне дори на грузинската царица. В долната част на църквата е направен басейн, където можете да се къпете.
След това ще се отправим към прекрасния град Сигнаги, където криволичещите улици и архитектура от XVIII в. създават очарователна атмосфера. „Градът на любовта“, построен в класическия стил на Южна Италия и известен с едноименния си замък от XVIII в., е включен в списъка с най-големите и известни замъци в Грузия.
От склоновете на хълма, на който се намира Сигнаги, се открива великолепен изглед към долината Алазани с подредени, сякаш безкрайни лозови редове.
Отпътуване за Телави.
Нощувка.

ТРЕТИ ДЕН:
Закуска.
Туристическа програма в Телави. Градът е разположен в сърцето на Кахетия. Разходката из Телави е като разходка в миналото с неговите древни храмове, манастири, живописни реки и долини, където кехлибарното грозде расте под топлите слънчеви лъчи. Кахетинските вина са популярни в цял свят. Тук се произвеждат около 70 различни видове от уханната напитка, като най-известните са Киндзмараули, Саперави, Цинандали и Ахашени.
Ще посетим паметника на цар Иракли II и ще отпътуваме към крепостта Греми. Стъпила на скала на бреговете на р. Инцоба, крепостта е един от най-важните паметници на средновековната архитектура в Грузия.
Продължаване към Цинандали, за да разгледаме имението на принц Александър Чавчавадзе. Считан за един от основоположниците на съвременна Грузия, принцът е бил поет, писател, журналист и адвокат. Когато наследява имота през първата половина на XIX в., Александър Чавчавадзе поставя началото на модерното винопроизводство в страната, като смесва модерни западни технологии с вековните традиции на грузинското винопроизводство. Дегустация на местни сортове вина от Кахетийския район.
Нощувка в Телави.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН:
Закуска в хотела.
Денят започва с посещение на известната Икалтийска академия от VIII в., която се е превърнала в духовен и културен център на страната. Разрушена в началото на XVII в. при нашествието на шах Абас I, църквата и другите постройки постепенно са били възстановени. Днес там има действаща църква, където се съхраняват мощите на Академията прп. Зенон Акалтийски.
Следва отпътуване за Тбилиси.
Свободно време за разходка и покупки. Вечерта продължава с традиционна грузинска вечер - пилешко барбекю със сациви, хинкали, хачапури, традиционния хляб лобиани и др.
Нощувка.

ПЕТИ ДЕН:
Закуска в хотела. Предстои ни посещение на пещерния град Уплисцихе - едно от най-старите места в Кавказ, което е било създадено през Бронзовата епоха. Градът е известен със своите уникални сгради, тунели и др. Уплисцихе възниква през II–I хилядолетие преди Новата ера, като е изсечен в скалите на левия бряг на река Кура. Изживява периоди и на възход, и на падение, като през XIX в. окончателно замира. В Предхристиянския период Уплисцихе се обособява като култов център и в това отношение бива сравняван с древногръцкото светилище в Делфи. Храмове, посветени на различни божества, в това число на Слънцето, са изпълвали пещерния град. Бил е ограден от защитни стени и ров, таен тунел е водил към реката Кура. Главна улица е пресичала града, който е разполагал с водоизточник и водоснабдителна система с керамични тръби, а на най-високото място е било обиталището на жреца. Специални места били отредени за жертвоприношения. По време на разцвета си е имал „в оборот” 700 пещери, които били прохладни и разполагали с резервоари за съхранение на храна и вино. Древните жители на Уплисцихе произвеждали вино и една от винарните е запазена и до днес.
Връщане в Тбилиси.
Нощувка.

ШЕСТИ ДЕН:
Закуска. Очаква ни много вълнуващ ден. Отпътуваме за Мцхета – древната столица на Кавказка Иберия, която днес е под защитата на ЮНЕСКО. Тук има най-много културни и свещени паметници в Грузия, поради което градът е наричан също „Втори Йерусалим“. В Мцхета ще видим катедралата „Свитицховели“, построена на мястото, където се намирал хитонът Господен (дрехата, която Христос носел при разпятието му). Ще посетим и манастира „Джвари“, разположен на вертикална скала над Мцхета. Манастирът е от V в. и се счита за едно от най-свещените места в Кавказ. Това е мястото, където св. Нино е издигнала кръст ("Джвари"/Jvari на грузински) през IV в., за да отбележи приемането на християнството в Грузия.
Трансфер до международното летище в Тбилиси за полета до Истанбул в 17:20 ч.
Пристигане в Истанбул в 18:55 ч.


*ТО ще съдейства срещу доплащане за организиране на трансфер от София, Пловдив, Чирпан, Стара Загора и Сливен до Истанбул с автобус /самолет.=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================
Тбилиси
Подаръци за 8 март - подари пътуване
Забележителности в Грузия, които непременно да посетите
Давид Гарея - изсечен в скалите манастирски комплекс