Начало / Статии / Статии - ЮАР

20 неща, които да направите в Южна Африка (част 1)

Автор

/

Южна Африка е страна толкова различна от живота, с който сме свикнали, че няма как да не ви изпълва с удивление почти на всяка крачка.

Ако има нещо, за което няма съмнение, то е, че пътуването до Южна Африка трябва да е възможно най-дълго, за да не ви се налага да препускате през забележителностите и за да имате време да се насладите с всичките си сетива на всички красоти, вкусове и аромати на страната.

Ако ви предстои за пръв път да стъпите в тази част на африканския континент, вижте кои са някои от първите неща, които да направите и видите там.

1. Изкачете се на планината Тейбъл (Маса) в Кейптаун

Снимка: iStock by Getty Images

В буквален превод името на планината Тейбъл се превежда като Маса - това е и вероятно най-доброто описание на формата й, почти перфектно плоска отгоре. Качете се на лифта и се насладете на спиращите дъха гледки от върха към Кейптаун в краката ви и планината Лъвска глава, подаваща се над облаците.

2. Срещнете се с пингвините на плаж Боулдърс край Кейптаун

Снимка: iStock by Getty Images

Плажът Боулдърс е едно от най-популярните места, което туристите в Кейптаун посещават и причината не е типично африканска. На този плаж щъпукат хиляди африкански пингвини. Огромни заоблени скали пазят плажа от вятъра и вълните и правят топлата му вода идеална за къпане.

3. Отидете на един от 72-та плажа в Кейптаун

Снимка: iStock by Getty Images

Африка не е само пустини и пустош, а Кейптаун е категорично доказателство за това със своите 72 плажа. Повечето туристи в Южна Африка имат претъпкана програма и малцина имат време да се изтегнат блажено дори и на няколко от тях. Някои от най-известните са по крайбрежието на Уест Коуст, Кейп Пенинсюла и Фолс Бей. Плажът Кампс Бей е легендарен с гледката си към планината Дванадесет апостоли за фон.

4. Шофирайте по Чапманс Пийк

Снимка: iStock by Getty Images

Дори и да не сте най-запалените почитатели на планините, си струва да си наемете кола и да изминете с нея шосето през планината Чапманс Пийк. Това е едно от най-живописните шосета в цяла Африка. В продължение на 9 км шосето се вие сред скалите и възвишенията на планината плътно покрай крайбрежието на Атлантическия океан.

5. Дегустирайте вино

Снимка: iStock by Getty Images

Южна Африка е страната, в която се произвеждат едни от най-добрите вина в света и няма как да пропуснете дегустационната част от пътешествието си. Винарни и възможност за дегустация под африканското слънце има на много места в страната, но край Кейптаун се намира най-старата все още действаща винарна в Южна Африка - “Groot Constantia”. Тук се прави вино от 1685 г. Има дегустационна, ресторант и музей.

6. Забавлявайте се в най-посещаваната атракция в страната

Снимка: iStock by Getty Images

Ако трябва да отгатнете, едва ли ще предположите, че най-посещаваната атракция в цяла Южна Африка се намира на пристанището на Кейптаун. Комплексът “Виктория и Албърт Уотърфронт” е комбинация от зона за развлечения, лунапарк и ресторанти, която се посещава от над 24 милиона души годишно. Тук ще откриете отлични ресторанти, огромен детски център, виенско колело и аквариум.

7. Посетете Национален парк “Крюгер”

Снимка: iStock by Getty Images

Малко пътешествия до Южна Африка минават без посещение на някой от големите паркове за диви животни в страната. В “Крюгер” има повече видове едри бозайници от всеки друг парк в Африка. Условията за туризъм са добре разработени – в парка може да се влезе през девет различни входа, които водят до туристическите лагери. Крюгер разполага с 21 лагера за туристи, 2 частни вили и 15 сафари вили. Лагеруването в парка е популярно и сред местните, и сред чужденците.

8. Отседнете в луксозна сафари палатка

Снимка: iStock by Getty Images

Къмпингуването в Южна Африка може да е много базово преживяване, но би могло и да е незабравимо луксозни преживяване. Навсякъде из страната са разположени палатки и хижи, чието петзвездно настаняване се допълва от симфонията на нощните животни на Африка, която ви приспива под звездите на южното небе. Представете си как отпивате добре изстудено бяло вино по залез, докато си почивате след изморителен ден в ратаново кресло с гледка към саваната.

9. Разходете се из ботаническата градина Кирстенбош

Снимка: iStock by Getty Images

Националната ботаническа градина Кирстенбош постоянно се появява в класации на най-красивите градини в света и е неустоим магнит за туристите с покритата си със зеленина виеща се пътека по склоновете на планината Тейбъл. Можете да се разхождате или да си направите пикник, а за децата има зона със скулптури на динозаври в реален размер.

10. Изминете каньона Блайд

Снимка: iStock by Getty Images

Разположеният в източните части на Южна Африка каньон Блайд е известен с панорамните си гледки и драматичния си пейзаж. Дългият 25 км каньон е дълбок средно 750 метра, което го прави едно от най-изумителните природни чудеса в страната

Очаквайте втора част!

Вижте актуални оферти за екзотична почивка!

>
14 януари 2022 г.

Тагове

екзотика

любопитно

полезно

природни паркове

романтика

Забележителности наоколо

Избрани оферти