Начало / Статии / Статии - Мексико

Асиенда Катанчел - колониален блясък сред древната история на маите

Автор

/


Тази майсторски възстановена асиенда от ХVІІ в. е била построена върху земите на селище на маите от предкласическия им период, чиито руини от ІІІ в. могат да бъдат обиколени с водачи от хотела.

„Асиенда Катанчел“, Юкатан, Мексико

Неговата древномаянска мистика е очевидна дори в името му: Катанчел в превод означава „Там, където човек пита дъгата в небето“ – обозначение на маите за Млечния път, което потвърждава, че мястото е било древна астрономическа обсерватория.

3000-те декара на асиендата са били изоставени десетилетия наред, след като едно скотовъдно ранчо, превърнато в плантация за американска агава, се връща към състоянието си на джунгла. Днес той е резерват за екзотични диви животни и бързо размножаваща се популация от птици, една от главните атракции на асиендата.

Стратегическото разположение на „Катанчел“ дава възможност за десетина различни еднодневни екскурзии до по-малко известни руини на маите, колониални градове и природни забележителности. Местата за спане са в бивши работнически жилища, пръснати из имението, сега възстановени и преобразени в луксозни павилиони, обкръжени от ухаещи градини. Повечето имат собствени басейни, пълни с изворна минерална вода от подземен източник, която се изпомпва от безшумни вятърни мелници от края на ХІХ в.

Традиционни юкатански ястия, приготвени от екологично чисти продукти, са осъвременени и сервирани в разкошен салон, който някога е бил фабрика за производство на влакно от агава. Динамичните мексикански собственици на „Катанчел“ са издигнали екотуризма до нови висоти на лукса и вълнението тук: асиендата е и техен дом, и тяхна витрина.

Къде: 15 минути източно от Мерида, 2,5 часа западно от Канкун, Юкатан, Мексико
Най-добро време: октомври-март.

Виж актуалните оферти за пътуване в Канкун!

Виж още:

Екскурзия в Куба

Екскурзия в САЩ

Екскурзия в Перу

>
28 декември 2011 г.

Тагове

загадъчни места

любопитно

социален туризъм

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти