Начало / Статии / Статии - Мексико

Канкун – една мексиканска фантазия

Автор

/

Мексико не е само пустиня, евтина работна ръка и такос. Има един град, който е събрал в себе късчета от рая, лукса, историята, мистерията. Най-красивият и предпочитан мексикански курорт е Канкун. Намира се на полуостров Юкатан в мексиканския щат Кинтана Роо, който е бил земя на маите.

Канкун - Мексико


Канкун има интересна история. Планиран е като град с идеята да докара чужда валута на мексиканска земя през далечната 1967г. Тогава местната банка с американски партньори прави проучване и започва строителство със стартов капитал от 27 милиона долара. По това време островът е бил обитаван едва от 3-ма души, които се грижели за кокосова плантация и още 117 в Пуерто Хуарес (близко рибарско селище с функция и на военна база).

Повече от 40 години по-късно, островът е дом за над 600 000 жители и любима дестинация на над 4 млн туристи годишно.

Първото, което прави впечатление, са безкрайните бели плажове и тюркоазената вода. На острова има над 250 слънчеви дни, така че ще можете да изследвате спокойно невероятния морски свят по крайбрежната ивица. В Канкун има изобилие от скъпи хотели, първокласни яхти, клубове, дискотеки, бутиции, шопинг центрове. Истинска атракция са археологическите богатства, древните руини, Индианските пирамиди, отвеждащи в магическата цивилизация на маите.

Почивката ви е допълнена и от възможността за  различни водни спортове – плуване, риболов, гмуркане, разходка с делфини. Не пропускайте да се разтъпчете в тропическия остров Конзумел, недалече от Канкун или да посетите курорта Плайа дел Кармен, прочут с интригуващия си подводен свят.

За по-авантюристично настроените туристи огромно забавление е изследването на ценотите и пещерите. “Ценот” е дума от езика на маите, която в буквален превод означава бездна, пропаст. Ценотите са отвори на повърхността, които водят надолу под земята. От научна гледна точка това са сладководни басейни под земята, но за маите са били извор към живота, вход към отвъдното и място за общуване с Боговете. На полуостров Юкатан почти няма сладководни реки, но за сметка на това има мрежа от подземни канали, до които се стига именно през ценотите.

На повърхността приключенията са в джунглата. Природните паркове “Ксарет”, “Гарафон” и аквариума “Хел-ха” предлагат гмуркане, плаване, среща с диви животни.

Канкун се намира непосредствено до Ел Рей (Кралят) – археологическа находка от посткласическия период. Тя включва площади, заобиколени от постройки  и няколко платформи, свързани с пътека. Името на тази майска забележителност идва от намерен там скелет, за когото се предполага, че е на последния крал на Маите.

Виж най-добрите оферти за почивка на Канкун

>
13 януари 2023 г.

Тагове

гмуркане

екзотика

острови

романтика

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти