Начало / Статии / Статии - Мексико

Градът Чичен Ица - инженерният гений на маите и величието на толтеките

Автор

/

Най-прочутият, грандиозен и, съответно, най-често посещаван от градовете на маите в Мексико, великолепният метрополис Чичен Ица е бил главният церемониален център на Юкатан. Ако имате достатъчно късмет да бъдете тук по време на пролетното или есенното равноденствие (21 март или 21 септември), вие ще се възхитите на организацията на онези, които са позиционирали храма „Ел Кастильо де Кулкулкан“: играта на светлината и сенките в късния следобед създава една мърдаща змия (представяща древния водач-превърнат-в-божество Кулкулкан), която, в течение на трийсет и четири минути, се плъзга надолу по 365 стъпала до гигантската глава в основата на главната фасада на пирамидата, преди да изчезне в земята.

Това място с площ 18 км2 (5 км2 джунгла са били разчистени) е било обитавано 800 години, като се почне от 432 г. по време на Класическия период на маите и се свърши с идването на толтеките. Не повече от трийсет от неговите сгради са изследвани, стотици стоят непипнати.

 Изпреварете автобусните кервани на екскурзиантите за деня, като отседнете в романтичния хотел „Маяланд“, разположен сред 400 собствени декара в края на руините. Много от стаите са с изглед към цилиндричната обсерватория Ел Каракол. Цъфтящите градини и басейни помагат в преминаването на най-горещата част на деня; единственият начин да посетите развалините през нощта е с билети за звуково - светлинното представление (което e далеч по-забавно, отколкото може да си представите).

 
Къде: 1,5 часа път с кола от Мерида, 2,5 часа от Канкун
Най-добро време: пролетното или есенното равноденствие

>
02 март 2010 г.

Тагове

градове на маите

древни градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти