Начало / Статии / Статии - България

Баба Вида - български средновековен замък

Автор

/

Баба Вида е единственият изцяло запазен средновековен замък в България. Издигнат на брега на река Дунав и датиращ отпреди 2000 години, той е играл ролята едновременно на отбранително съоръжение и владетелски замък.

Основите му са положени върху останките на античната крепост Бонония, а през 14-и век тук са били покоите на видинския владетел Иван Срацимир. Крепостта е достъпна само от север, където е и входната кула.

Главната част на крепостта от онова време е запазена и в наши дни. Има две крепостни стени, заграждащи незастроен двор между тях. Помещенията са разположени на два етажа. Достъпът до горната тераса е осигурен с вити стълби и рампа (построена от османските управници за изтегляне на оръдия), както и чрез дървени стълби в някои от кулите.

Ровът пред замъка се е пълнел с вода от река Дунав и е можело да бъде преминат само по дървен подвижен мост, охраняван от входната кула.

По време на царуването на династията Шишмановци крепостта е била достроявана от камъни и тухли, споени с хоросан. По османско време замъкът е превърнат в отбранителна крепост. През 18-и век са издигнати тухлени надзиждания по вътрешната оградна стена и кулите са били покрити.

Легендата разказва, че Вида е била голямата дъщеря на богат български болярин. След смъртта му двете му по-малки дъщери се омъжили, а най-голямата - Вида -  останала сама цял живот и под нейно ръководство бил изграден замък, в който тя доживяла до дълбока старост, успешно отбранявайки своите поданици и техните земи от чужди нападения. В знак на благодарност след смъртта й хората дали на замъка нейното име Баба Вида или Бабини Видини кули.

Днес крепостта е обявена за културно-исторически паметник с национално значение и е отворена за посетители.

Посетителите могат да се качат на кулите, да се насладят на красивата гледка към Дунав, както и да надникнат в затвора на замъка, където могат да се снимат с фигурата на затворник и да видят уреди за изтезания.

Най-близки градове са Брегово, Дунавци, Кула, както и румънските Калафат и Крайова.

Вижте актуални оферти за екскурзия или почивка в България! 

>
11 април 2023 г.

Тагове

замъци

идеи за уикенд

идеи за уикенда

крепости

крепостни стени

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти