Начало / Статии / Статии - България

Некрополът при Орсоя край Лом

Автор

/

Некрополът се намирал на самия бряг на Дунав, недалеч от село Орсоя, Ломско. Една пролет водите на реката придошли и подронили брега. Така бил открит още един уникален паметник на древността по българските земи. Появата му била истинска изненада в европейската праистория заради самобитните форми на културата, към която принадлежи.

Некрополът е датиран в късната бронзова епоха, продължила близо половин хилядолетие – от 1450 до 1150 г. пр. Хр. Заемал площ от 6200 кв.км. Проучени са общо 343 гроба с трупоизгаряния. Проучванията показват, че мъртвите били изгаряни на клада извън границите на некропола, след което обгорените им кости били събирани и поставяни заедно с пепел от кладата  в керамична урна. В гроба поставяли като погребални дарове оръдия на труда – каменни стъргалки и бронзови сърпове, но най-вече глинени съдове – чаши с две дръжки, антропоморфни идоли, съдове с форма на животни, миниатюрни модели на култови предмети (масичка, трон, двойна брадва лабрис).

Силно впечатление прави украсата на глинените изделия, включително и на похлупаците на урните. Съдовете са изработени от пречистена глина и са покрити с геометрични орнаменти и стилизирани растения, инкрустирани с бял материал. Ако се вгледаме внимателно, ще забележим, че орнаментите представляват стилизирани детайли на облекло.
 
Любопитно:
При село Балей, Видинско, е проучено и селище от късната бронзова епоха, съществувало по времето , когато са извършвани погребенията в некропола при Орсоя. В това селище са открити останки от правоъгълни жилища, строени от дърво и глина Едно от тях е мегарон – правоъгълна сграда с преддверие и колони пред фасадата, архитектурна форма, разпространена в Гърция през критско-микенския период. Подобни на гръцките кантароси са и намерените в некропола при Орсоя чаши със столче и две дръжки. Съдовете с инкрустирана украса от Орсоя са харатерни и за класическите култури в Средиземноморието. Всичко това доказва, че между носителите на археологическата култура Балей-Орсоя и средиземноморското население е имало тесни връзки.

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
12 юни 2013 г.

Тагове

антични градове

археологически музеи

археология

идеи за уикенд

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти