Начало / Статии / Статии - Тунис

Джербахуд: изумителният графити музей на открито в Тунис

Автор

/

Обикновено хората свързват Тунис с плажовете, с красивото крайбрежие, с арабския дъх на улиците или с внушителните останки от съществувалите някога тук империи. 

Рядко някой се сеща за улично изкуство, но на остров Джерба на източното крайбрежие на страната има цял музей на открито, където можете да разгледате над 250 впечатляващи графита, изрисувани от артисти от над 30 държави. 

Какво представлява арт проектът Джербахуд?

Снимка: iStock by Getty Images

Всичко започва през 2014 г., когато над 150 артисти от десетки страни пристигат в малкото градче Ериад в центъра на остров Джерба, за да участват в събитие, посветено на графитите. Рисунки на най-различни теми покриват врати, стени, покриви и арки. Някои са с ярки политически и етични послания, други са създадени само за наслада на окото. 

Събитието се провежда няколко поредни години и броят на графитите се увеличава, като превръща Ериад в център на съвременното градско улично изкуство. Името Джербахуд се появява, след като един от участниците поставя надпис “The Hood” (Квартала) на входа на Ериад.

Ериад е традиционно тунизийско градче, по-близко като усещане до село. Традиционната архитектура на сградите е в перфектен синхрон с естетиката на графитите и тъкмо уличното изкуство превръща Ериад в популярна туристическа дестинация. Въпреки това пикът на славата на мястото вече е в миналото и разходката сред графитите днес е спокойно занимание. През уикендите има повече посетители, но в делнични дни може да имате късмета да разглеждате мястото почти сами. 

Графитите са разпръснати из цялото градче и най-добрият начин да ги разгледате, е да се впуснете на откривателска обиколка без конкретна цел и посока. Мястото не е голямо и няма опасност да се изгубите.  

Къде е остров Джерба?

Снимка: iStock by Getty Images

Макар всъщност да е малък, Джерба е най-големият остров в Тунис и по северното крайбрежие на Африка. Островът е голям приблизително колкото град Чикаго. Намира се само на 5 км от бреговете на Тунис и събира в себе си всичко хубаво, което свързваме с живота на остров - красиви плажове, хотели и традиционни къщи, пазари и старинни улички, из които с удоволствие да се изгубите. 

Как да стигнете до Джербахуд

Снимка: iStock by Getty Images

Джербахуд се намира в град Ериад, приблизително в центъра на остров Джерба. След като вече сте стигнали до острова, можете да вземете такси или кола под наем, за да стигнете до музея под открито небе. Най-доброто време да посетите Дежрбахуд е рано сутрин или малко преди залез, за да избегнете жегата и да видите графитите в мека светлина.

Вижте актуални оферти за почивка в Тунис! 

>
11 май 2022 г.

Тагове

културен туризъм

любопитно

музеи

полезно

Забележителности наоколо

Избрани оферти