Начало / Статии / Статии - Тунис

Като едно време: Три държави, до които пътуваме без COVID ограничения

Автор

/

Бавно, но сигурно от различните краища на света пристигат сигнали за завръщане към пътуването такова, каквото го познавахме преди пандемията - без тестове, карантина и сертификати за дестинация. 

Снимка: iStock by Getty Images

Скандинавските държави, начело с Дания, се превърнаха във водачи в тази тенденция, като първи отмениха всички или почти всички ограничения както за влизане на територията си, така и за посещение на музеи, ресторанти, хотели и други. 

Все още имате време да видите Северното сияние (в северните части на Скандинавия то може да се наблюдава до края на март). 

Но Скандинавия не е единственото място, на което да отидете, ако си мечтаете за екскурзия като едно време. Може би ви се ходи някъде на топло? 

Норвегия

Снимка: iStock by Getty Images

Спиращата дъха красота на фиордите, модерни зелени градове, скандинавски дизайн и изискана кухня - Норвегия е готова да посреща жадните за пътешествия туристи на територията си без никакви ограничения. 

Преминаването на границите на Норвегия вече се осъществява така, както беше преди март 2020 г. Не се изискват нито сертификат за ваксинация, нито тестове, нито попълнен формуляр за регистрация на пътниците. Повечето ограничения в страната също са отменени. Вече не е задължително носенето на маски, нито спазването на дистанция. Тези, които си направят тест за COVID-19 в Норвегия и той излезе положителен, вече трябва да се карантинират в дома си само за четири дни. 

В Норвегия все още има висок брой на заразени с COVID-19, но вариантът Омикрон не оказва натиск върху здравната система на страната. 

Вижте актуални оферти за екскурзия до Норвегия!

Швеция

Снимка: iStock by Getty Images

За още скандинавски дух можете да планирате и пътуване до Швеция - страната на Астрид Линдгрен, свободното скитане сред природата, Лапландия и съвременния дизайн. 

Всички граждани на ЕС могат да пътуват спокойно до Швеция, без да им се налага да подготвят сертификат или тест, за да преминат границата. 

В страната вече няма ограничение за работното време на заведенията, нито се изискват сертификатите за посещението им. Отменено е изискването за носене на маска в градския транспорт. Освен това всички, които се тестват за COVID-19 в страната, няма да са длъжни да предоставят резултата си на властите, заради което и страната вече няма да има официална статистика на броя на заразените. 

Вижте актуални оферти за екскурзия до Швеция!

Тунис

Снимка: iStock by Getty Images

Докато Европа води в световен мащаб по отмяна на ограниченията, останалата част от света не бърза толкова с тази стъпка. Но ако ви се ходи някъде на слънчево и топло, след последните промени в правилата за влизане в Тунис имате дестинация, която е достъпна, сравнително близка и с възможност за влизане с антигенен тест. 

От 15 февруари в северноафриканската държава се влиза или ваксинационен сертификат, или с отрицателен PCR тест, направен до 48 часа преди заминаване, или с отрицателен бърз тест, направен до 24 часа преди заминаване. Децата под 6 години са освободени от изисквания за тест или ваксина. 

Вижте актуални оферти за почивка в Тунис!

>
16 февруари 2022 г.

Тагове

любопитно

полезно

ваканция

новини

Пътуване и Ковид

почивка

Забележителности наоколо

Избрани оферти