Начало / Статии / Статии - Гърция

Къде да пътуваме през юли

Автор

/

Къде да отидем на почивка през юли - това е въпросът, който си задаваме в жарките летни вечери, докато си пием лимонадата на балкона с гледка към прашния град и си мечтаем да сме някъде другаде. Следват няколко възможни отговора - от дестинации и идеи, които са буквално в задния в двор до плажни и островни бягства.

Отидете на сърфистки остров

Даже не е нужно да карате сърф, за да изберете някой чудесен ветровит остров за почивка през юли. На Халкидики или в Анталия през юли може да стане изпепеляващо горещо, но на острови като Лемнос (Гърция) и Гьокчеада (Турция) вятърът опъва платната на уиндсърфистите и разхлажда плажуващите. Бонус е, че можете да се запишете на курс по сърф или уиндсърф и да се върнете с едно умение повече.

Направете си нощен пикник

Отидете на любимо място сред природата (поляна, гора, плаж), но след залез слънце. За да е още по-магично преживяването, вземете малки соларни лампи, запалете огън (ако е разрешено) или чаени свещи (ако духа вятър и нямате буркани, може да изкопаете малки дупки в земята и свещите няма да гаснат).

Полезен съвет: Основен проблем на летните нощни занимания на открито са буболечките. За да мине безаварийно, не забравяй репелента и лампите против насекоми.

Прочетете още идеи за необикновен пикник.

Посетете винарна и дегустирайте вино сред лозята по залез

Може да не е сезонът на гроздобера, но пък е сезонът на красивите залези над лозята. Изберете някоя от десетките винарни в България, които предлагат дегустации на място, резервирайте обиколка или вдигнете нивото, като направо отседнете в някоя винарна, насред безкрайни лозови масиви. Нека има и басейн за разкош.

Организирайте пътуване с кола из Балканите

Поне веднъж в живота си човек трябва да се качи на колата и да прекара две седмици в пътуване из Балканите - от кръчма на кръчма и от плескавица на плескавица. Навсякъде из съседките ни има и чудесни плажове - от плаващите ресторанти в Белград до бреговете на Охридското езеро в Северна Македония и плажовете на Албания, така че на сухо няма да останете. Само внимавайте с бистренето на политиката, че ледът е тънък на целия полуостров.

Тръгнете по следите на лавандуловите полета

Някога трябваше да се ходи чак в Прованс, за да си напълни човек очите с красотата на лавандуловите полета. Но през последните години България също се превръща в ароматна дестинация с множество лилави лехи, ширнали се до хоризонта. Лавандулови насаждения има в Долината на розите (селата около Карлово), както и край Шумен и Стара Загора. Ако спирате да се снимате, пазете насажденията и имайте предвид, че повечето се охраняват.

Избягайте на хладно в планинска хижа

Сменете надморската височина, разкършете скърцащите стави и се надишайте с чист въздух. Отидете до любимата си планинска хижа или открийте нови. Времето тече с друга скорост с планината, срещите са интересни и нерядко се превръщат в дълготрайни приятелства.

Виж още: Летни почивки и екскурзии в България

 

 

25 юни 2020 г.

Тагове

плажове

забавления за деца

идеи за уикенда

острови

летен туризъм

романтично

пикник

винен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти