Начало / Статии / Статии - Индия

Дворецът Умаид Бхаван

Автор

/

Най-колоритният щат на Индия, Раджастхан, неслучайно е наречен Земята на раджите. Пълен е с дворци и крепости, повечето превърнати в интригуващи хотели, след като махараджите са били лишени от своите царски възнаграждения, но им е било позволено да запазят имотите си.

Дворецът Умаид Бхаван - Индия
След известно време много от тях започват да губят очертанията си в съзнанието на пътешествениците, така че ако започнете да се усещате малко преситени – „още един ден, още един дворец“ – освежете се с посещение на най-внушителния от всичките: англо-индийския дворец Умаид Бхаван, една от най-големите частни резиденции въобще.

Този последен от царските дворци е наемал 3000 занаятчии работници за петнайсет години в рамките на един проект срещу глада, ор- ганизиран от махараджата Умаид Сингх за неговите поданици. Сегашният махараджа, правнук на Умаид Сингх, поддържа едно огромно крило за своето семейство, оставяйки останалото за музей на великолепни платна и доспехи и устройвайки в 55 от 347-те най-големи стаи на двореца луксозен хотел, отворен през 1971 г.

Сградата, екстравагантна дори по стандартите на махараджите, е уникална със своите детайли в стил ар деко, които отразяват както периода, така и вкусовете на британския архитект.

Розовият полиран пясъчник е бил дялан и сглобен без помощта на хоросан – нещо, над което може да размишлявате, докато стоите под 40-метровия централен купол на двореца.

Къде: в очертанията на град Джодхпур, 5 км от летището, Раджастхан, Индия.
Най-добро време: рожденият ден на махараджата се чества всяка година от 15 декември до 15 януари, когато роднини и жители на щата (които, независимо какво им казва тяхното правителство, все още го смятат за техен владетел) идват с най-скъпите си дрехи, за да поднесат своите най-добри пожелания.

>
03 януари 2011 г.

Тагове

дворци

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти