Начало / Статии / Статии - Индия

Джайпур - контрасти в розовия град

Автор

/

Никое пътуване в северна Индия не трябва да прескача столицата на индийския щат Раджастан, Джайпур. Както почти всяко място в Индия, Джайпур е град на противоположностите. Тук ще видите едни от най-красивите дворци, крепости и храмове, както и едни от най-тъжните гледки на бедност и мизерия.  Подгответе се за екскурзия, която ще ви докосне по много начини и ще активира цялата ви палитра от емоции.

Защо наричат Джайпур Розовия град?

Често наричат Джайпур Розовия град, тъй като сградите в историческия му център са в различни нюанси на розово. За индийците това е кралски цвят и причината всички сгради в центъра на Джайпур да са оцветени в него е заповед на махараджата по случай посещение на принц Албърт през 1876 г.

Ако сте в Джайпур за първи път, ето кои са основните забележителности, които трябва да видите.

Хава Махал

Хава Махал е подобната на пчелен кошер сграда, която ще видите на най-много картички и сувенири. 5-етажното здание е служело за наблюдателница - зад десетките му прозорци жените от кралското семейство можели да наблюдават уличните тържества, без самите те да бъдат виждани от тълпите.

Градският дворец

Градският дворец се намира в сърцето на стария Джайпур. В продължение на векове е бил разширяван и допълван с нови градини, дворове и дворцови сгради, като най-новите са от началото на 20-и век. Вътре се намират още няколко мини-музея и астрономическата обсерватория Джантар Мантар.

Кехлибарената крепост

Тази внушителна крепост се издига на хълм над града и предлага не само невероятна панорама на района, но и вълнуваща разходка из покоите на могулските владетели. Вътре ще видите стаи, чиито тавани са покрити със скъпоценни камъни, за да приличат на осеяно със звезди небе. Ще надникнете в харемите и техните тайни входове. Ще разберете какво е било да си махараджа в Джайпур.

Крепостта Джайгар

Построена по модела на Кехлибарената крепост, Джайгар се издига от близо 300 години в подножието на планинската верига Аравали. Стените й са изградени от червен пясъчник, а планът й е така направен, че при евентуална обсада заключените вътре хора да имат запаси от вода и храна за месеци наред.

Водният дворец (Джал Махал)

Когато шумът, смогът и непрестанните човешки реки по улиците на Джайпур ви дойдат в повече, отправете се към Водния дворец, който е разположен насред езерото Ман Сагар. В зависимост от сезона, в който ще дойдете, водите на езерото могат да достигнат до четвъртия етаж (от общо пет) на двореца, построен от махараджа Джай Сингх II.

Маймунският храм (Галта)

Храмът Галта е по-известен като Маймунския храм заради колонията нахални маймуни, която се е заселила там и ежедневно дебне за закуските и телефоните на туристите. Самият комплекс се състои от храмове и басейни със свещена вода, в която вярващите идват, за да отмият греховете си.

Вижте актуални оферти за пътуване до Индия!

>
10 януари 2023 г.

Тагове

екзотика

романтични места

любопитно

дворци

Забележителности наоколо

Избрани оферти