Начало / Статии / Статии - Индия

Джайпур - контрасти в розовия град

Автор

/

Никое пътуване в северна Индия не трябва да прескача столицата на индийския щат Раджастан, Джайпур. Както почти всяко място в Индия, Джайпур е град на противоположностите. Тук ще видите едни от най-красивите дворци, крепости и храмове, както и едни от най-тъжните гледки на бедност и мизерия.  Подгответе се за екскурзия, която ще ви докосне по много начини и ще активира цялата ви палитра от емоции.

Защо наричат Джайпур Розовия град?

Често наричат Джайпур Розовия град, тъй като сградите в историческия му център са в различни нюанси на розово. За индийците това е кралски цвят и причината всички сгради в центъра на Джайпур да са оцветени в него е заповед на махараджата по случай посещение на принц Албърт през 1876 г.

Ако сте в Джайпур за първи път, ето кои са основните забележителности, които трябва да видите.

Хава Махал

Хава Махал е подобната на пчелен кошер сграда, която ще видите на най-много картички и сувенири. 5-етажното здание е служело за наблюдателница - зад десетките му прозорци жените от кралското семейство можели да наблюдават уличните тържества, без самите те да бъдат виждани от тълпите.

Градският дворец

Градският дворец се намира в сърцето на стария Джайпур. В продължение на векове е бил разширяван и допълван с нови градини, дворове и дворцови сгради, като най-новите са от началото на 20-и век. Вътре се намират още няколко мини-музея и астрономическата обсерватория Джантар Мантар.

Кехлибарената крепост

Тази внушителна крепост се издига на хълм над града и предлага не само невероятна панорама на района, но и вълнуваща разходка из покоите на могулските владетели. Вътре ще видите стаи, чиито тавани са покрити със скъпоценни камъни, за да приличат на осеяно със звезди небе. Ще надникнете в харемите и техните тайни входове. Ще разберете какво е било да си махараджа в Джайпур.

Крепостта Джайгар

Построена по модела на Кехлибарената крепост, Джайгар се издига от близо 300 години в подножието на планинската верига Аравали. Стените й са изградени от червен пясъчник, а планът й е така направен, че при евентуална обсада заключените вътре хора да имат запаси от вода и храна за месеци наред.

Водният дворец (Джал Махал)

Когато шумът, смогът и непрестанните човешки реки по улиците на Джайпур ви дойдат в повече, отправете се към Водния дворец, който е разположен насред езерото Ман Сагар. В зависимост от сезона, в който ще дойдете, водите на езерото могат да достигнат до четвъртия етаж (от общо пет) на двореца, построен от махараджа Джай Сингх II.

Маймунският храм (Галта)

Храмът Галта е по-известен като Маймунския храм заради колонията нахални маймуни, която се е заселила там и ежедневно дебне за закуските и телефоните на туристите. Самият комплекс се състои от храмове и басейни със свещена вода, в която вярващите идват, за да отмият греховете си.

Вижте актуални оферти за пътуване до Индия!

29 януари 2021 г.

Тагове

екзотика

романтични места

любопитно

дворци

Забележителности наоколо

Избрани оферти

1085 лв.

ЛИСАБОН

ЛИСАБОН