Начало / Статии / Статии - Индия

Дворецът Удайпур - езерният дворец в Индия

Автор

/

Удайпур е пълен с дворци, храмове и паметници на хора, погребани другаде, като те са в диапазона от най-скромните до най-екстравагантните. Но никъде мощта, гордостта и богатството на местните махарана (извън Удайпур наричани махараджи) не са по-видни, отколкото в огромния Градски дворец.

Някога резиденция на владетеля на Удайпур и най-големият дворцов комплекс в Раджастхан, той е конгломерат от претрупано украсени сгради и частни апартаменти с пристройки от следващите махарана.

Извисяващи се над бреговете на изкуственото, обкръжено от планини езеро Пичола, балконите, кулите и куполите на двореца предлагат превъзходни гледки.

Има малък музей, но именно самият дворец в меден цвят заслужава да се види; днешният махарана все още обитава свое обособено кътче, но вие може да си поживеете царски в това, което някога е било отделението за гости, а днес е луксозният хотел „Шив Нивас“.

Просторни помещения с изгледи към езерото някога са посрещали шаха на Иран, краля на Непал и Роджър Мур, който е живял тук няколко месеца, докато играе Джеймс Бонд във филма Октопуси през 1982 г. Старинните мебели в царските апартаменти са от частната колекция на махараната, а огромните легла са едно от нещата, с които ви глезят в този магически хотел.

Лятна резиденция на махараната на Удайпур, белият мраморен Езерен дворец днес изцяло е отдадена под наем като хотел, по съвет (както твърди мълвата) на Жаклин Кенеди. Сигурно има и по-внушителни и по-бляскави външно хотели, но никой не предизвиква такова въодушевление като този.

Построен през ХVІІІ в. върху малък остров посред езерото Пичола, той е едно от най-романтичните убежища в света, украсено с многоцветни мозайки, огледала и инкрустирани плочи, към които се добавят градини, езерца с лилии, дворове и фонтани.

Най-романтичните стаи са тези с изглед към Градския дворец през езерото. Мястото ви вплита в своята магия, независимо дали сте на някоя открита веранда, или с нощно боне наблюдавате как луната озарява водата.

Круиз по залез с някоя от големите моторни лодки на хотела минава покрай друг дворец – Джаг Мандир. Построен през 1624 г. за младия Шах Джахан, бъдещия император и създател на Тадж Махал, днес той е необитаем, загатващ за минало великолепие и царски призраци.

Къде: на 26 км (45 минути) извън града, предлага всекидневни полети до и от всички главни индийски градове (от Ню Делхи до Удайпур полетът трае 90 минути).
Най-добро време за посещение: октомври-март.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Индия!

>
02 септември 2014 г.

Тагове

дворци

екзотика

романтични места

хотели любопитно

Забележителности наоколо

Избрани оферти