Начало / Статии / Статии - Индия

Джайсалмер - пясъчен замък в сърцето индийската пустиня

Автор

/

Известен като Златния град, този бивш керванджийски център по маршрута към прохода Хайбер се надига от море от пясък, неговите 9-метрови назъбени стени и средновековният форт от пясъчник дават подслон на резбовани шпилове и дворци, които се издигат в сапфиреното небе.

Джайсалмер - Индия

Със своите малки ветровити улички и скрити храмове Джайсалмер е все едно изваден от Хиляда и една нощ, а толкова малко се е променил животът тук, че е лесно да си представиш какъв е бил градът в началото на своята история, през ХІІІ в.

Той е единственият укрепен град в Индия, който все още функ- ционира, като една четвърт от неговото население живее сред първоначалните стени, а това е повече от достатъчно, за да бъдат избегнати най-лошите опустошения от туризма. Богатството на града първоначално идва от тежките мита, които той налага на керваните от камили, които преминават през него, а търговци и жители на града изграждат красиви ханели (раджпутски резиденции, изкусно издялани от местния златист камък).

Отседнете в „Нараян Нивас“, бивш кервансарай, построен от махараджата през 1840 г. и се запишете за някое от сафаритата с камили в пустинята, основна точка в програмата на туристите, които желаят да опознаят напълно Джайсалмер.

Къде: Раджастхан 6 часа с кола от Джодхпур.
Най-добро време: октомври-януари за сафарита с камили.

>
13 декември 2010 г.

Тагове

сафари

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти