Начало / Статии / Статии - Мексико

Ел Диа де лос Муертос - завръщането на мъртвите

Автор

/

Макар мнозина американци да гледат на смъртта със страх, гняв и трвога, мексиканците поддържат жива връзка между живите и мъртвите членове на фамилията, признавайки Денят на мъртвите като време за честване на живота, докато си припомнят тези, които са го напуснали.

Ел Диа де лос Муертос, Мексико

Смята се, че душите на мъртвите се завръщат за една седмица всяка година, за да посетят приятели и фамилията и да вкусят от удоволствията, които те познават и са обичали приживе. Началото на тези празненства предшества ацтеките, а местната традиция оцелява и след идването на испанските мисионери чрез сливане с наложеното съблюдаване на Деня за възпоминание на покойните от католическата църква.

Някои ритуали за Ел Диа де лос Муертос са останали неизменни през вековете, а голяма подготовка пада по изготвянето на ofrendas от плодове, цветя, специални сладкиши и занаятчийски изделия за мъртвите, за които се смята, че започват да идват на 1 ноември.

Специални храни (и понякога бутилка текила) се слагат за закуската и вечерята на напусналите ни любими хора. Гробищата са пълни с хора, които почистват, боядисват и украсяват гробниците и гробовете на своите предци.

Фамилните олтари включват снимки, прости или натруфени букети с оранжеви невени, а понякога нищо повече от една обикновена свещ.

Къде: Денят на мъртвите (Възпоменание на покойните) се чества във всяко пуебло и гробище из цяло Мексико.
Най-добро време: около 28 октомври.

Виж най-добрите оферти за пътуване в Мексико!

Виж още:

Екскурзия в Индия

Екскурзия във Виетнам

Почивка на Карибите

>
20 октомври 2011 г.

Тагове

любопитно

социален туризъм

събития

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти