Начало / Статии / Статии - Китай

Музеят Шанхай - уникално шествие на китайски старини

Автор

/

През 30-те години на ХХ в. Шанхай е известен като Париж на Ориента, а днес, след едно мрачно и зловещо, революционно полустолетие, той отново е бляскав бързо развиващ се град, готов за бизнес. Удивителният, печелил награди музей Шанхай отваря врати повторно през 1995 г.

Снимка: Thinkstock/Gulliver

Създаден чрез комбинация от западна експертиза, отвъдморски китайски дарители и държавни фондове, проектиран от известния местен архитект Син Тунхъ, музеят Шанхай е най-представителната витрина на китайското изкуство и старинни предмети в света.

Над 120 000 културни реликви – от живописни платна, скулптури и калиграфия до мебели, резби върху нефрит и слонова кост, керамика и изкуства на малцинствата – проследяват 5000 години китайска история, от епохата на неолита през династиите Мин (1368–1644) и Цин (1644–1911) до днес.

Красиво оформеното, оборудвано с последна дума на техниката и удобно за посетителите пространство е три пъти по-голямо от първоначалния музей (отворен през 1952 г.), а изложбите превъзхождат, и то много, старите експозиции, които бяха прашни, слабо осветени и поясненията към експонатите бяха само на китайски.

В разрастващия се град с население 14 милиона обичайна гледка са конвоите от спретнати ученици с яркоцветни униформи, които изпълват фоайето и се изливат надолу по стълбите, преуморени от впечатления. Като капак магазинът на музея и антикварният магазин са сред най-добрите в града.

Къде: Шанхай, 201 Ren Min Ave., Площад на народа, Китай.

Виж най-добрите оферти за пътуване до Шанхай!

Виж още:

Екскурзия в Токио

Екскурзия в Осака

Екскурзия в Макао

>
28 октомври 2015 г.

Тагове

екзотика

културен туризъм

музеи

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти