Начало / Статии / Статии - САЩ

Грейт Смоуки Маунтинс - най-популярният парк в САЩ

Автор

/

Чероките наричат тази област от западната част на щата Северна Каролина Шаконаге („планини на синия дим“) вследствие на „дима“, или мъглата, която неизменно обгръща планинските върхове тогава, както и днес, пораждана не от огън, а от изпарения. Днес националният парк Грейт Смоуки Маунтинс, разположен на площ от 2000 км2, привлича над два пъти повече посетители от който и да било от останалите към 300 национални парка в САЩ (дори „Гранд Каньон“ е далеч назад на второ място).

Грей Смоуки Маунтънс - САЩ

Той се гордее с шестнайсет върха над 1800 м и нито един в рамките на една ивица от 58 км, който да е по-нисък от 1500 м. Има колкото искаш поразителни гледки, а разнообразието на парковия терен обяснява впечатляващото многообразие на флората, включително над 120 вида дървета (в сравнение, например, с 20-те в Йелоустоун) и над 1600 цъфтящи растения, които покриват планините и ливадите от ранна пролет до късна есен. Около половината от 1300-те километра маркирани пътеки в парка дават възможност на посетителите да го опознаят по начина, по който ранните заселници са го правили – на кон. (Четири яхъра в парка дават коне под наем за походи с водач.)

На височина 1500 м „Суаг Кънтри Ин“ претендира да бъде най-високия хотел в източната част на Съединените щати и има свой собствен туристически вход към парка. Шест оригинални апалачски хижи от ръчно одялани дървени трупи са докарани тук от други места и наново сглобени върху гористите 1000 високопланински декара на хотела. Те са обзаведени с камини, произведения на ранноамериканските занаяти и домашно изработени юргани за една рустикална атмосфера, докато горещи вани и други удобства добавят щипка лукс. От високата наблюдателна позиция на хотела може да се разбере как такъв величествен пейзаж отдавна е вдъхновявал религиозните общности и местния поет Джойс Килмър, който е написал простата ода „Мисля, че нивга не ще видя/ стихове тъй прекрасни, както едно дърво“.

Къде: Национален парк Грейт Смоуки Маунтинс (Great Smoky Mountains): разпростира се на 130 км от линията Северна Каролина – Тенеси. Главният вход откъм Северна Каролина към парка е Oconaluftee Center в Cherokee.
Най-добро време: края на март до края на май за пролетни цветя; октомври за бляскавия листопад.

Виж актуалните оферти за пътуване в САЩ!

Виж още:

Екскурзия в Канада

Екскурзия в Нова Зеландия

Екскурзия в Исландия
 

>
06 октомври 2010 г.

Тагове

национални паркове

Забележителности наоколо

Избрани оферти