Начало / Статии / Статии - САЩ

Конните надбягвания Кентъки Дерби

Автор

/

„Кентъки Дерби“, такова, каквото то е – пише романистът Джон Стайнбек, – надбягване, емоция, вихър, експлозия, – е едно от най-красивите, бурни и носещи удовлетворение неща, които някога съм изживявал“. Наричано с малко преувеличение „най-великите две минути в спорта“, „Кентъки Дерби“ е най- старото непрекъснато провеждано спортно събитие в Америка и едно от най-престижните конни надбягвания в света.

Конните надбягвания „Кентъки Дерби“, Луисвил, Кентъки, САЩ

Макар че конните надбягвания в Кентъки датират от 1789 г., луисвилското „Чърчил Даунс“ не е официално открито като място за провеждане на дербито почти 100 години по-късно (когато наградният фонд на прославеното надбягване е бил само 1000 долара).

Десетте дни празненства започват в средата на април, най-хубавото време на година в Щата на ливадната метлица, когато кучешкият дрян е в пълния си, великолепен цъфтеж. „Гръм над Луисвил“, най-голямата ежегодна изложба на фойерверки в страната, задвижва събитията, последвано от „Пегъсъс Парейд“, Голямо състезание с балони, концерти на живо и състезанието с парни плавателни съдове, всичко това потопено в реки от ментов джулеп (изстуден коктейл от уиски или коняк със захар, джоджен, сироп).

За нощувка между събитията заможните ветерани на дербито отсядат в хотел „Сийлбах“, откакто той е открит през 1905 г. Неговите удобства и величественост така впечатляват Франсис Скот Фицджералд, че една сцена от Великият Гетсби се разиграва тук.

Запалянковците, които не посетят „Рън фор дъ Роузис“ (The Run for the Roses), могат да се порадват на „Доон ет дъ Даунс“ (Dawn at the Downs), което започва в събота преди дербито и продължава от понеделник до четвъртък в седмицата на дербито. Пистата е отворена за публиката от 7 до 10 часа, а посетителите могат да се възползват от закуска на блок маса в кентъкски стил, докато наблюдават как тренират знаменитите коне.

Ако се случи да изпуснете сезона напълно, можете да преживеете вълнението от миналите състезания в „Кентъки Дерби Мюзиъм“, където вдъхновяващо са документирани кариерите на много от шампионите в надбягванията.

Къде: Луисвил, Кентъки, САЩ
Най-добро време: октомври-ноември за есенна среща.

Виж най-добрите оферти за пътуване в САЩ!

Виж още:

Екскурзия в Канада

Екскурзия в Нова Зеландия

Екскурзия в Австралия

>
01 ноември 2011 г.

Тагове

любопитно

социален туризъм

събития

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти